Τι είναι οι Αιμορροΐδες και ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες προδιάθεσης

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

αιμορροΐδεςΟι αιμορροΐδες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, από πολλές αρτηρίδιο-φλεβικές αναστομώσεις, δημιουργώντας αγγειακές μάζες που έχουν πολλές κοινές λειτουργικές ιδιότητες με τον στυτικό ιστό. Οι συγκεκριμένες μάζες είναι τοποθετημένες στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, κυκλοτερώς, δημιουργώντας δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Η άποψη που επικρατούσε ότι οι αιμορροΐδες είναι διατεταγμένες φλέβες, δεν είναι ακριβής. Αντιθέτως, οι δύο αυτές αγγειακές μάζες υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε όλους τους ανθρώπους και συμβάλλουν στο μηχανισμό της εγκράτειας, δηλαδή στην καλύτερη στεγανοποίηση του πρωκτού και στον έλεγχο των κενώσεων. Όταν όμως οι αιμορροΐδες ερεθίζονται, διογκώνονται και προσπίπτουν, προκαλούν δυσάρεστα για τον ασθενή συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια». Στην καθημερινότητα μας όταν λέμε έχω αιμορροΐδες ,εννοούμε ότι έχω παθολογικές αιμορροΐδες.


Κύριοι παράγοντες προδιάθεσης της αιμορροΐδοπάθειας

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται σε ανύποπτο χρόνο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα 2/3 των υγιών ανθρώπων, που πραγματοποιούν κλινικές εξετάσεις, διαγιγνώσκονται με αιμορροΐδες. Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη, οι παράγοντες όμως που φαίνεται να προδιαθέτουν και να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Κύηση/τοκετός
  • Βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής

Επικοινωνήστε μαζί μας