Τι είναι η πρόπτωση ορθού;

Πρόπτωση ορθού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου) πέφτει προς τα κάτω και βγαίνει το εσωτερικό μέρος προς τα έξω. Αρχικά, το ορθό παραμένει μέσα στο σώμα, αλλά, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, μπορεί να προεξέχει από τον πρωκτό. Παράλληλα, συχνά εμφανίζεται μια αδυναμία των μυών του πρωκτού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή βλέννας ή κοπράνων.

Η πρόπτωση ορθού περιλαμβάνει την αφύσικη προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού μέσα από τον πρωκτό. Εν μέρει, η διάγνωση συμπίπτει με αυτή της χρόνιας πρόπτωσης των αιμορροΐδων, ειδικά αν μέρος της πρόπτωσης είναι αιμορροΐδες και μέρος του ιστού είναι του βλεννογόνου του ορθού. Εάν η προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού είναι μόνο μερική, τότε αυτό ονομάζεται μερική πρόπτωση του βλεννογόνου.

Υπάρχουν δύο τύποι πρόπτωσης ορθού: 1) Η μερική, που αφορά μόνο το βλεννογόνο του ορθού και 2) Η ολοκληρωμένη, που αφορά τόσο το βλεννογόνο του ορθού όσο και τα τοιχώματα του ορθού, η οποία ονομάζεται επίσης και πλήρης πρόπτωση.

Η ολική πρόπτωση ορθού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ορθό κυριολεκτικά εξέρχεται και μπορεί να επεκταθεί μέχρι δέκα εκατοστά πέρα από τον πρωκτό. Παραμένει ακόμα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αν η αδυναμία των μυών της πυελικής περιοχής και του πρωκτικού σωλήνα είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Μια πιθανή αιτιολογία είναι η κήλη του cul-de-sac, μια μετατόπιση του ορθού από τη συνηθισμένη προστατευμένη του θέση στο κοίλο του ιερού. (Στα άλογα, η πλήρης πρόπτωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της κάθε αφόδευσης, αλλά αυτό δεν ισχύει στους ανθρώπους.)