Πώς δημιουργούνται τα δερματικά ράκη;

Τα περιπρωκτικά δερματικά ράκη είναι τα άμορφα εξογκώματα του δέρματος ή του πλακώδoυς επιθηλίου που βρίσκεται στο χείλος του πρωκτού. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συνηθισμένη πάθηση, που σχετίζεται συχνά με άλλα ορθοπρωκτικά προβλήματα.

Τα περιπρωκτικά δερματικά ράκη είναι συνήθως το αποτέλεσμα μια προγενέστερης προσβολής ή ενός τραυματισμού. Ένα οξύ πρήξιμο μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, αν δεν αντιμετωπιστεί, συχνά, αφήνει πίσω του δερματικά ράκη, τα οποία λέγονται επίσης αιμορροϊδικά ράκη. Επίσης, οι πρησμένες άκρες του δέρματος, ως αποτέλεσμα προγενέστερης εγχείρησης ορθού, μπορούν να μετατραπούν σε δερματικά ράκη.

Το ράκος- «φρουρός» εντοπίζεται στο κατώτερο άκρο μιας μολυσματικής βλάβης ή ενός τραυματισμού, σαν να παρακολουθεί ή να φυλάει. Οι πρωκτικές ραγάδες και το συρίγγιο σχετίζονται συχνά με δευτεροπαθείς αλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ράκος-«φρουρό». Το εγγύς άκρο μιας ραγάδας ή ενός συριγγίου μπορεί να έχει κοκκιώδη ιστό που εξέχει, από το οποίο δημιουργείται το ράκος-«φρουρός».

Το δερματικό ράκος πρωτοεντοπίζεται από τον ασθενή, σαν μία μαλακή στην αφή προεξοχή που δεν προκαλεί πόνο, η οποία ξεκινά κοντά στο άνοιγμα του πρωκτού. Αν ένα δερματικό ράκος προκαλεί πόνο, αυτό οφείλεται συχνά στην ύπαρξη κάποιας σχετικής ορθικής πάθησης, η οποία συνιστά την πραγματική αιτία του πόνου.

Η διατήρηση της υγιεινής μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς τα υπολείμματα των κοπράνων μπορεί να παγιδευτούν κάτω από το ράκος με το καθάρισμα προς μία κατεύθυνση. Αν υπάρχει παραπάνω από ένα ράκος, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Η φαγούρα – κνησμός αναπτύσσεται συχνά για να επιδεινώσει το πρόβλημα. Τα δερματικά ράκη μπορεί να είναι ενδεικτικά της ύπαρξης μιας πολύ πιο σοβαρής ορθικής πάθησης που χρειάζεται προσεκτικής διερεύνησης.

Πώς θεραπεύονται τα δερματικά ράκη;

Τα δερματικά ράκη, τα οποία είναι γενικά ασυμπτωματικά, αποτελούν συχνά υπολείμματα προγενέστερων φλεγμονών που έχουν προκληθεί από κάκωση στην πρωκτική περιοχή. Όταν τα ράκη παρουσιάζουν συμπτώματα σαν αποτέλεσμα της φαγούρας, του πόνου, του άγχους, των προβλημάτων υγιεινής, μπορούν να αφαιρεθούν ή / και να υποβληθούν σε βιοψία για να επιβεβαιωθούν τα αίτια.

Η ορθοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να διαπιστώσει την αιτία ή να βρει άλλες κακώσεις. Αν τα ράκη είναι μικρά, γίνεται τοπική αναισθησία και αφαίρεση αυτών. Το laser έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την εξάλειψη των δερματικών ρακών και την επανόρθωση της πρωκτικής περιοχής, πετυχαίνοντας ένα καλό αποτέλεσμα από αισθητικής άποψης. Αν όμως τα ράκη είναι εκτεταμένα, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει εγχείρηση.