δυσκοιλιοτητα

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι η μη συχνή διέλευση ή κένωση των κοπράνων από το έντερο. Οι άνθρωποι που είναι δυσκοίλιοι είναι δύσκολο και οδυνηρό να έχουν μια αφόδευση. Ανάμεσα στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνονται συχνά το αίσθημα φουσκώματος, η δυσφορία και η δυσκινησία.

Στη φύση, είναι φυσιολογικό και τακτικό για τα ζώα να κενώνουν τα έντερά τους μετά από κάθε γεύμα. Οι άνθρωποι, ωστόσο, δεν ακολουθούν αυτό το μοντέλο της κανονικότητας του εντέρου των ζώων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή οι άνθρωποι έχουν μάθει να ελέγχουν τις κενώσεις τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κοινωνικούς κανόνες και αξίες. Για οποιονδήποτε λόγο και αν συμβαίνει, τα ανθρώπινα όντα είναι τα μόνα ζώα που βρίσκονται στη φύση που δεν κενώνουν τα έντερά τους μετά από κάθε γεύμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των κενώσεων των ζώων που βρίσκονται στη φύση και τις πολλαπλές παραλλαγές που υπάρχουν στη συχνότητα των κενώσεων του εντέρου στον άνθρωπο, η δυσκοιλιότητα δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τον αριθμό των κενώσεων σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Οι άνθρωποι είναι δυσκοίλιοι, εάν οι κενώσεις τους δεν αντιστοιχούν σε συχνότητα, συνοχή και ποσότητα με αυτό που τρώνε.

Σε κάποια στιγμή της ζωής μας όλοι μας έχουμε υπάρξει δυσκοίλιοι. Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι συνήθως η κύρια αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα είναι προσωρινή και δεν είναι σοβαρή. Η κατανόηση των αιτίων, η πρόληψη και η θεραπεία θα βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους να βρουν ανακούφιση.

Διεθνή Στατιστικά για την δυσκοιλιότητα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Υγείας το 1991, περίπου 4, 5 εκατομμύρια άνθρωποι δήλωσαν ότι είναι δυσκοίλιοι τον περισσότερο ή όλο τον καιρό. Αυτοί που δήλωσαν ότι είναι δυσκοίλιοι πιο συχνά είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι έγκυες γυναίκες επίσης υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, και αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που ακολουθεί έναν τοκετό ή μια χειρουργική επέμβαση.

Η δυσκοιλιότητα είναι το πιο κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατομμύρια επισκέψεις στο γιατρό ετησίως. Οι περισσότεροι, ωστόσο, άνθρωποι το αντιμετωπίζουν μόνοι τους, χωρίς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.