Πρόληψη Αιμορροΐδων

Η καλύτερη πρόληψη για να μην γίνουν παθολογικές οι αιμορροΐδες, είναι να γίνεται φυσιολογική κένωση του εντέρου. Η διατροφή και η έγκαιρη επίσκεψη στην τουαλέτα, όταν εκδηλώνεται η ανάγκη, συμβάλουν στο να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να ασκείται ιδιαίτερη πίεση. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν επίσης στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει:

 1. Φασόλια
 2. Μαυρομάτικα φασόλια
 3. Ακτινίδια
 4. Καφέ ρύζι
 5. Καλαμπόκι
 6. Ψωμί ολικής αλέσεως
 7. Αβοκάντο
 8. Πλιγούρι βρώμης
 9. Σμέουρα
 10. Αχλάδια
 11. Μπιζέλια
 12. Μπρόκολο
 13. Μήλα
 14. Αμύγδαλα
 15. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί είναι μια συνήθεια που «κακομαθαίνει» το έντερο.  Μεγαλύτερη διάρκεια από 5 έως 10 λεπτά παραμονής αποτελεί υπερβολή και όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλει καθοριστικά στη διόγκωση και στην πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή της περιοχής και το πλύσιμο με άφθονο χλιαρό ή ζεστό νερό, στο τέλος κάθε αφόδευσης.

Αποφεύγοντας τη δυσκοιλιότητα, το χρόνο παραμονής στην τουαλέτα και φροντίζοντας αναλόγως την υγιεινή της περιοχής (πλύσιμο με άφθονο χλιαρό- ζεστό νερό στο τέλος κάθε αφόδευσης) συμβάλλεται στη πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας μιας και δεν εμφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη.

Συμβουλή για την καλύτερη πρόληψη των αιμορροΐδων

Να θυμάστε ότι η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά, ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση και το άδειασμα του εντέρου να γίνεται χωρίς την καταβολή έντονης προσπάθειας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφότου εκδηλωθεί η ανάγκη. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.

Επικοινωνήστε μαζί μας