Τι είναι οι αιμορροΐδες

Η άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα, ότι οι αιμορροΐδες είναι διατεταγμένες φλέβες, δεν είναι ακριβής. Αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, από πολλές αρτηρίδιο-φλεβικές αναστομώσεις, δημιουργώντας αγγειακές μάζες που έχουν πολλές κοινές λειτουργικές ιδιότητες με τον στυτικό ιστό.

Οι συγκεκριμένες μάζες είναι τοποθετημένες στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, κυκλοτερώς, δημιουργώντας δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες (βλέπε άλμπουμ).

αιμορροΐδες

Οι δύο αυτές ανατομικές δομές υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε όλους τους ανθρώπους και συμβάλλουν στο μηχανισμό της εγκράτειας, δηλαδή στην καλύτερη στεγανοποίηση του πρωκτού και στον έλεγχο των κενώσεων. Συνεπώς, οι φυσιολογικές αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση αλλά μέρος του σώματος μας. Όταν όμως οι αιμορροιδες ερεθίζονται, διογκώνονται και προσπίπτουν, προκαλούν δυσάρεστα για τον ασθενή συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια». Στην καθημερινότητα μας όταν λέμε έχω αιμορροιδες ,εννοούμε ότι έχω παθολογικές αιμορροΐδες.

αιμορροιδες

Τέσσερα στάδια εξέλιξης της αιμορροιδοπάθειας.

Πόσο συνήθεις είναι οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται σε ανύποπτο χρόνο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα 2/3 των υγιών ανθρώπων, που πραγματοποιούν κλινικές εξετάσεις, διαγιγνώσκονται με αιμοροιδες. Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη, οι παράγοντες όμως που φαίνεται να προδιαθέτουν και να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Κύηση/τοκετός
 • Βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
 • Παρατεταμένη ορθοστασία
 • Ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής

Αιμορροΐδες – Είναι δυνατόν να προληφθούν;

Η καλύτερη πρόληψη για να μην γίνουν παθολογικές οι αιμορροΐδες, είναι να γίνεται φυσιολογική κένωση του εντέρου. Αυτό εξαρτάται από τη διατροφή, αλλά κι από την έγκαιρη επίσκεψη στην τουαλέτα – να πηγαίνουμε δηλαδή όποτε εκδηλώνεται η ανάγκη. Τα κόπρανα αποβάλλονται καλύτερα όταν είναι μαλακά, χωρίς να ασκείται ιδιαίτερη πίεση ή να καταβάλλεται προσπάθεια.

Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει:

 1. Φασόλια
 2. Μαυρομάτικα φασόλια
 3. Ακτινίδια
 4. Καφέ ρύζι
 5. Καλαμπόκι
 6. Ψωμί ολικής αλέσεως
 7. Αβοκάντο
 8. Πλιγούρι βρώμης
 9. Σμέουρα
 10. Αχλάδια
 11. Μπιζέλια
 12. Μπρόκολο
 13. Μήλα
 14. Αμύγδαλα
 15. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί είναι μια συνήθεια που «κακομαθαίνει» το έντερο. Ο αναγκαίος χρόνος ολοκλήρωσης της αφόδευσης είναι 5 έως 10 λεπτά. Μεγαλύτερη διάρκεια είναι υπερβολή και όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλει καθοριστικά στη διόγκωση και στην πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή της περιοχής και το πλύσιμο με άφθονο χλιαρό ή ζεστό νερό, στο τέλος κάθε αφόδευσης.

Η αιμορροϊδοπάθεια δεν εμφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Για να την προλάβετε ή να την αντιστρέψετε εγκαίρως, δεν έχετε παρά να τηρήσετε τα παραπάνω, αποφεύγοντας τη δυσκοιλιότητα, τον χρόνο παραμονής στην τουαλέτα και φροντίζοντας αναλόγως την υγιεινή της περιοχής (πλύσιμο με άφθονο χλιαρό- ζεστό νερό στο τέλος κάθε αφόδευσης).

αιμορροΐδες και διατροφή