Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ακράτεια κοπράνων;

Η θεραπεία για την ακράτεια κοπράνων εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της ακράτειας. Μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή, την εκπαίδευση του εντέρου, ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Συνήθως, μπορεί να είναι απαραίτητες περισσότερες από μία θεραπεία για τον επιτυχή έλεγχο της ακράτειας κοπράνων, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη αλυσίδα γεγονότων.

Οι διατροφικές αλλαγές

Τα τρόφιμα επηρεάζουν την ποιότητα των κοπράνων και πόσο γρήγορα προωθούνται μέσα από το πεπτικό σύστημα. Ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ακράτειας κοπράνων σε ορισμένα άτομα, είναι να τρώνε τροφές που δίνουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας τα έτσι λιγότερο υδαρή και ευκολότερο να ελεγχθούν. Κατ’ αναλογία, αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που συμβάλλουν στο πρόβλημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα, τα οποία χαλαρώνουν τους μυς του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα. Μια άλλη προσέγγιση, είναι να τρώτε τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες για να μειώσετε το έργο των σφιγκτήρων του πρωκτού. Τα φρούτα μπορεί να λειτουργήσουν ως φυσικό καθαρτικό και πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Συμπερασματικά, μπορείτε να προσαρμόσετε το τι και πώς τρώτε για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ακράτειας κοπράνων.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Σημειώστε τι τρώτε, πόσο τρώτε, και πότε έχετε ένα επεισόδιο ακράτειας. Μετά από μερικές ημέρες, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τη συσχέτιση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και ακράτειας. Αφού εντοπίσετε τα τρόφιμα που φαίνονται να προκαλούν το πρόβλημα, μειώστε την κατανάλωση τους για να δούμε αν θα βελτιωθεί η ακράτεια. Οι τροφές που συνήθως προκαλούν διάρροια, και θα πρέπει να αποφεύγονται, είναι:

  • Η καφεΐνη
  • Το επεξεργασμένο ή καπνιστό κρέας όπως λουκάνικο, ζαμπόν ή γαλοπούλα και τα πικάντικα τρόφιμα

Ποια τρόφιμα έχουν φυτικές ίνες;

  • Το αλκοόλ
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και παγωτό
  • Τα φρούτα όπως τα μήλα, ροδάκινα ή αχλάδια
  • Τα λιπαρά και τα λιπαρά φαγητά
  • Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη, μαννιτόλη και η φρουκτόζη, που βρίσκονται σε διαιτητικά ποτά, τσίχλες χωρίς ζάχαρη και καραμέλα, η σοκολάτα, και οι χυμοί φρούτων.

Τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά

Σε μερικούς ανθρώπους, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν συσπάσεις του εντέρου που οδηγεί σε διάρροια. Μπορείτε να φάτε την ίδια ποσότητα τροφών σε μια μέρα, αλλά σε αρκετά μικρά γεύματα.

Τρώτε και πίνετε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές

Τα υγρά βοηθάνε στην γρήγορη προώθηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος. Έτσι, εάν θέλετε να επιβραδύνετε αυτή τη προώθηση, πιείτε κάτι μισή ώρα πριν ή μετά τα γεύματα, αλλά όχι μαζί με τα γεύματα.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες κάνουν τα κόπρανα μαλακά, και σχηματισμένα, με αποτέλεσμα να ελέγχονται ευκολότερα. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, όπως αναφέρονται παρακάτω. Πρέπει να τρώτε 20 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Προσθέστε τα όμως στη διατροφή σας αργά, έτσι ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί. Τρώγοντας πολλές φυτικές ίνες με τη μία μπορεί να προκληθεί φούσκωμα, αέρια, ή ακόμα και διάρροια. Επίσης, πάρα πολλές αδιάλυτες, ή άπεπτες φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλουν στην διάρροια. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση περισσότερων ινών επιδεινώνει τη διάρροια, προσπαθήστε να μειώσετε τις μερίδες των φρούτων και λαχανικών και να αφαιρέσετε τις φλοίδες και τους σπόρους από το φαγητό σας.

Τρώτε τροφές που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων

Τροφές που περιέχουν διαλυτές, ή εύπεπτες φυτικές ίνες επιβραδύνουν την κένωση του εντέρου. Παραδείγματα είναι οι μπανάνες, ρύζι, ταπιόκα, ψωμί, πατάτες, μήλου, τα τυριά, φυστικοβούτυρο, γιαούρτι, ζυμαρικά και πλιγούρι βρώμης.

Πίνετε άφθονο νερό

Χρειάζεται να πίνετε οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης και να κρατήσετε τα κόπρανα μαλακά και σχηματισμένα. Το νερό είναι μια καλή επιλογή, αλλά αποφύγετε τα ποτά με καφεΐνη, το αλκοόλ, το γάλα, ή ανθρακούχα ποτά, αν διαπιστώσετε ότι σας προκαλούν διάρροια. Με την πάροδο του χρόνου, η διάρροια μπορεί να σας μειώσει την ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που λαμβάνετε. Ρωτήστε το γιατρό σας, εάν χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών.

Ποια τρόφιμα έχουν φυτικές ίνες;

Παραδείγματα τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

ΤΡΟΦΕΣΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Ψωμιά, δημητριακά, και φασόλια
1 / 2 φλιτζάνι μαυρομάτικα, βρασμένα4 γραμμάρια
1 / 2 φλιτζάνι φασόλια, μαγειρεμένα5,5 γραμμάρια
Ολικής αλέσεως δημητριακά, κρύα
1 / 2 φλιτζάνι από All-Bran10 γραμμάρια
3 / 4 φλιτζανιού από Total,3 γραμμάρια
3 / 4 φλιτζανιού από Bran Flakes Post5 γραμμάρια
Ολικής αλέσεως δημητριακά, ζεστά
1 πακέτο (πλιγούρι βρώμης, Wheatena),3 γραμμάρια
1 φέτα ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ψωμί,3 γραμμάρια
Φρούτα
1 μέτριο μήλο4 γραμμάρια
1 μέτριο ροδάκινο2 γραμμάρια
1 / 2 φλιτζάνι φράουλες4 γραμμάρια
1 μέτριο μανταρίνι3 γραμμάρια
Λαχανικά
1 φλιτζάνι βελανίδι σκουός, ακατέργαστο2 γραμμάρια
1 μεσαίο στέλεχος του μπρόκολου, ακατέργαστο4 γραμμάρια
1 φλιτζάνι λάχανο2 γραμμάρια
1 μέτριο καρότο, ακατέργαστο2 γραμμάρια
1 φλιτζάνι κουνουπίδι, ακατέργαστο2 γραμμάρια
1 φλιτζάνι σπανάκι, βρασμένα2 γραμμάρια
1 φλιτζάνι κολοκυθάκι, ακατέργαστο 2 γραμμάρια

Πηγή: USDA / ARS Εργαστήριο Θρεπτικών Δεδομένων.

Η φαρμακευτική αγωγή για την ακράτεια κοπράνων

Αν η ακράτεια οφείλετε στη διάρροια, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει. Μερικές φορές οι γιατροί συστήνουν καθαρτικά, βοηθώντας έτσι τους ασθενείς να έχουν ένα πιο τακτικό ρυθμό κένωσης του εντέρου. Επίσης μπορεί να συστήσουν αντιδιαρροικά φάρμακα βοηθώντας στην επιβράδυνση του εντέρου και στον καλύτερο έλεγχο της ακράτειας.

Η εκπαίδευση του εντέρου

Η εκπαίδευση του εντέρου βοηθά μερικούς ασθενείς να μάθουν να ελέγχουν καλύτερα τις κενώσεις τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των μυών, ενώ σε άλλες αυτό σημαίνει εκπαίδευση του εντέρου για να αδειάζει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

  • Η χρήση της βιοανάδρασης. Η βιοανάδραση είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση και το συντονισμό των μυών του πυελικού εδάφους και έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους. Ειδικός εξοπλισμός πληροφορικής μετράει τις μυϊκές συσπάσεις, καθώς ο ασθενής κάνει ασκήσεις, που ονομάζονται ασκήσεις Κέγκελ, για την ενίσχυση του ορθού. Σε αυτές τις ασκήσεις εξασκούνται οι μύες του πυελικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με τον έλεγχο των κοπράνων. Ο υπολογιστής μας δείχνει πως δουλεύουν οι μύες, αν η άσκηση γίνεται σωστά και αν οι μύες γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Το αν η βιοανάδραση θα λειτουργήσει και θα φέρει αποτελέσματα, εξαρτάται από την αιτία της ακράτειας κοπράνων, πόσο σοβαρή δηλαδή είναι η βλάβη των μυών και από την ικανότητά του ασθενούς να κάνει σωστά τις ασκήσεις.
  • Η ανάπτυξη ενός κανονικού προγραμματισμού των εντερικών κενώσεων. Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι των οποίων η ακράτεια κοπράνων προκαλείται από τη δυσκοιλιότητα, επιτυγχάνουν τον ελέγχου του εντέρου, εκπαιδεύοντας τον εαυτό τους να έχουν κενώσεις σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα μετά από κάθε γεύμα. Το κλειδί στην προσέγγιση αυτή είναι η εμμονή, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί ένα κανονικό μοτίβο. Προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε ή να παραιτηθείτε εάν δεν έχετε άμεσα αποτελέσματα
θεραπεία ακράτειας κοπράνων