Με ποιο τρόπο θεραπεύεται η ραγάδα δακτυλίου;

Τουλάχιστον το 50% των ραγάδων θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειάζονται επέμβαση. Ωστόσο, όσο περισσότερο καιρό παραμένει μια ραγάδα, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι να θεραπευτεί από μόνη της.

Πολλές φορές, οξείες ραγάδες θεραπεύονται από μόνες τους φυσικά, με καλή υγιεινή του πρωκτού. Αυτό σημαίνει ένα καλό καθαρισμό μετά από κάθε κένωση ή πλήσιμο της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό.

Η χρήση των λουτρών sitz (μούλιασμα του πρωκτού σε απλό ζεστό νερό για 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα) βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ραγάδων, αλλά δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης. Η εφαρμογή τοπικά υδροκορτιζόνης στις πτυχώσεις του πρωκτού αρκετές φορές την ημέρα βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Μια πλούσια σε ίνες, καλά ισορροπημένη διατροφή καθώς και οι τακτικές και κανονικές αφοδεύσεις προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη θεραπεία των ραγάδων.

Έχουν γίνει προσπάθειες θεραπείας με χημική σφιγκτηροτομή, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του μονοξείδιο του αζώτου και της αλλαντικής τοξίνης. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει την ισχαιμία, μειώνοντας την πίεση στο υπόλοιπο του πρωκτού και βελτιώνοντας την αιμάτωση του βλεννογόνου. Λαμβάνεται σαν δεδομένο ότι οι ραγάδες του δακτυλίου χαρακτηρίζονται από σπασμό του εσωτερικού σφιγκτήρα του πρωκτού και τη μείωση της ροής του αίματος του βλεννογόνου,

Έχει αποδειχθεί ότι η τοπική εφαρμογή νιτρικών αλάτων μειώνει την πίεση στον πρωκτικό σφιγκτήρα και βελτιώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα του πρωκτού. Αυτή η διπλή δράση έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία των ραγάδων σε περισσότερο από το 50% των ασθενών. Η κύρια παρενέργεια είναι ο πονοκέφαλος σε 20% -100% των περιπτώσεων.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης κοντά στη ραγάδα πρωκτού προκαλεί απονεύρωση, μυϊκή αδυναμία του σφιγκτήρα και μείωση της πίεσης στο υπόλοιπο του πρωκτικού σφιγκτήρα. Γεγονός που επιτρέπει στη ραγάδα να επουλωθεί. Η επούλωση της ραγάδας προκύπτει σε περισσότερο από το 60% των ασθενών. Η κύρια παρενέργεια είναι αφενός η ακράτεια αερίων ή και περιττωμάτων, η οποία διαρκεί μέχρι και δύο μήνες σε 2% έως 21% των περιπτώσεων, και αφετέρου η πιθανότητα να χρειαστεί δεύτερη και τρίτη εφαρμογή της έγχυσης.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση;

Όταν απαιτείται χειρουργική εκτομή, αφαιρείται η χρόνια ραγάδα πρωκτού μαζί με τα θηλώματα, και τις παρακείμενες κρύπτες από τον υποκείμενο μυ. Επίσης, αφαιρούνται οι εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες που σχετίζονται με τη ραγάδα. Συνήθως ο ουλώδης ιστός στο οπίσθιο τεταρτημόριο του πρωκτού είναι εντελώς ακάλυπτος.

Τα κριτήρια για την εκτομή των ραγάδων είναι: α) η μακρά διάρκεια και β) ο συσχετισμός με άλλα ορθοπρωκτικά νοσήματα, όπως αιμορροΐδες, πρόπτωση του βλεννογόνου, δερματικά θηλώματα, διευρυμένη θηλή, πρωκτική σύσπαση και κρύπτες που νοσούν.

Μερικές φορές πραγματοποιείται πρωκτική διαστολή για να διακοπεί ομαλά η συνέχεια του ουλώδους ιστού στη βάση της ραγάδας. Άλλες φορές χρησιμοποιείται καυτηριασμός με laser, ηλεκτροχειρουργικά ή με μια χημική ουσία όπως ο νιτρικός άργυρος, για να αποκαλυφθεί ή να ξανάρθει στην επιφάνεια η βάση της ραγάδας. Έτσι, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των νέων ιστών και την επούλωση της ραγάδας.

Από άλλους χειρουργούς χρησιμοποιείται μερική πλευρική εσωτερική, έσω πλάγια, σφιγκτηροτομή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αποτελείται από μια μικρή εγχείρηση για να κοπεί ένα μέρος του μυ του πρωκτού. Αυτό βοηθά τη ραγάδα να θεραπευθεί προλαμβάνοντας τον πόνο και τον σπασμό, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επούλωση. Κόβοντας αυτόν τον μυ, σπάνια παρεμβαίνουμε στην ικανότητα ελέγχου των κενώσεων.

Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής για την θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού εξαρτάται από την εμπειρία του θεράποντα ιατρού.

Η τεχνική που εμείς επιλέγουμε ως την καταλληλότερη για την θεραπεία της ραγάδας είναι η νεαροποίηση της ραγάδας ή ενεργοποίηση του άτονου τραύματος με Laser και η λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα με Laser. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανώδυνη, μικρής διάρκειας και με σίγουρο αποτέλεσμα. Δεν παρουσιάζει επιπλοκές – αφήνοντας άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα – έχει ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και παρέχει άμεση – εντός μίας ημέρας – επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Θεραπεία Ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου;