Κονδυλώματα πρωκτού και θεραπεία

Η αντιμετώπιση στοχεύει στην καταστροφή του ιστού των κονδυλωμάτων για να επέλθει φυσιολογική αποκατάσταση. Όσον αφορά στη συντηρητική αγωγή, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα στην ανοσοθεραπεία και διατίθεται στην αγορά η Ιντερφερόνη- Άλφα, η οποία χορηγείται ενέσιμα στα κονδυλώματα, προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση που κάνει τα κονδυλώματα να εξαφανίζονται. Το πρόβλημα με τη θεραπεία είναι ότι η Ιντερφερόνη- Άλφα είναι αρκετά ακριβή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αναποτελεσματική. Εναλλακτικά, σε ασθενείς με εξωτερικά γεννητικά κονδυλώματα, εφαρμόζεται από τον ίδιο τον ασθενή η αλοιφή Imiquimod, η οποία δρα σαν τροποποιητής ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλεί τοπική παραγωγή ιντερφερόνης.

Παρότι τα γεννητικά κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν συνιστά θεραπεία για τον HPV. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στη γύρω επιδερμίδα μετά τη θεραπεία. Και επειδή ο ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός στα κύτταρα, σε κάποιες περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ.

Για την αποτελεσματική θεραπεία των κονδυλωμάτων, η πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση είναι η καταστροφή των κονδυλωμάτων. Αυτή μπορεί να γίνει, είτε χημικά με τη χρήση ενός συστατικού οξέος, του υγρού αζώτου, είτε με εγχείρηση. Η κρυοθεραπεία, όπως λέγεται η εφαρμογή του υγρού αζώτου στον ιστό του κονδυλώματος, καταστρέφει τα κονδυλώματα, παγώνοντάς τα.

Τα κονδυλώματα μπορούν επίσης να καταστραφούν με Ηλεκτροκαυτηρίαση ή Εξάχνωση με laser CO2. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στο νοσοκομείο ή σε κάποια χειρουργική μονάδα, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης καταστρέφονται όλα τα εμφανή κονδυλώματα. Ωστόσο, χρειάζεται να περάσουν μέχρι και 30 ημέρες για να βεβαιωθούμε ότι ο μολυσμένος ιστός δε δείχνει σημάδια ανάπτυξης κονδυλωμάτων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται ο ασθενής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία.

Τα κονδυλώματα πρωκτού εντοπίζονται συνήθως στο περιπρωκτικό δέρμα. Αρκετές φορές ωστόσο, επεκτείνονται εσωτερικά στον πρωκτό μέχρι την οδοντωτή γραμμή ή ακόμη και στο βλεννογόνο του ορθού. Επίσης μπορεί να εντοπιστούν κονδυλώματα μόνο ενδοπρωκτικά. Σε όλες τις περιπτώσεις κονδυλωμάτων πρωκτού είναι απαραίτητη η πρωκτοσκόπηση για τον έλεγχο του πρωκτικού σωλήνα και τη διάγνωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων ή και δυσπλασιών πρωκτού.

Η αντιμετώπιση στα Ενδοπρωκτικά Κονδυλώματα είναι πιο δύσκολη. Συνήθως επεκτείνονται μέχρι την οδοντωτή γραμμή, όπου έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο του ορθού, και η χρήση καυστικών χημικών ή Κρυοθεραπείας δεν ενδείκνυται (η μέθοδος της κρυοθεραπείας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω επιπλοκών της, όπως έντονος μετεγχειρητικός πόνος, μεγάλη πιθανότητα αιμορραγίας, μεγάλος χρόνος επούλωσης κ.α.).

Στην περίπτωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων RF ή των σύγχρονων LASER, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η καυτηρίαση ή εξάχνωση των κονδυλωμάτων σε αυτή την περιοχή (ύψος οδοντωτής γραμμής) πρέπει να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και να διαφυλάσσεται ο φυσιολογικός ιστός πέριξ των κονδυλωμάτων. Η επέμβαση στην περιοχή, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό, για την αποφυγή σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών που αντιμετωπίζονται δύσκολα, όπως μεγάλη στένωση του πρωκτού, επιμόλυνση και δημιουργία αποστημάτων, συριγγίων κ.α.

κονδυλώματα πρωκτού θεραπεία