Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούν τα αέρια;

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούν τα αέρια;

Τα πιο κοινά συμπτώματα των αερίων είναι το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το κοιλιακό φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος και το ρέψιμο. Ωστόσο, δεν τα παρουσιάζουν όλοι αυτά τα συμπτώματα. Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι πιθανώς η ποσότητα των παραγόμενων αερίων, η ποσότητα των απορροφούμενων λιπαρών οξέων και η ευαισθητότητα ενός ατόμου στα αέρια του παχέος εντέρου.

Ρέψιμο

Ένα περιστασιακό ρέψιμο κατά τη διάρκεια ή μετά τα γεύματα είναι φυσιολογικό και απελευθερώνει αέρια, όταν το στομάχι είναι γεμάτο από φαγητό. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ρεύονται συχνά μπορεί να καταπίνουν πάρα πολύ αέρα και να τον απελευθερώνουν πριν αυτός εισέλθει στο στομάχι.

Κάποιες φορές, το άτομο με χρόνιο ρέψιμο μπορεί να έχει διαταραχή ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως είναι το πεπτικό έλκος, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η γαστροπάρεση.

Κατά περίπτωση, κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάποση αέρος και η αποβολή του θα ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών, αναπτύσσοντας έτσι τη συνήθεια να ρεύονται συνεχώς.

Το σύνδρομο Gas-bloat μπορεί να επέλθει μετά την επέμβαση Θολοπλαστικής για τη διόρθωση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης. Η συγκεκριμένη επέμβαση δημιουργεί βαλβίδα μιας κατεύθυνσης, ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι, που επιτρέπει στο φαγητό και τα αέρια να εισέλθουν στο στομάχι, αλλά συχνά εμποδίζει το φυσιολογικό ρέψιμο και τη δυνατότητα εμετού. Συμβαίνει στο 10% των ανθρώπων που κάνουν αυτή την επέμβαση και το ποσοστό αυτό μπορεί να βελτιωθεί με τον καιρό.

Τυμπανισμός

Μια άλλη συνηθισμένη διαμαρτυρία είναι η αποβολή υπερβολικών αερίων μέσω του ορθού, ο ονομαζόμενος τυμπανισμός. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι η αποβολή των αερίων από 14 έως 23 φορές την ημέρα είναι φυσιολογική. Τα υπερβολικά αέρια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα δυσαπορρόφησης των υδατανθράκων.

Κοιλιακό φούσκωμα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα υπερβολικά αέρια προκαλούν κοιλιακό φούσκωμα. Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για φούσκωμα από αέρια, ωστόσο, έχουν συνήθως φυσιολογική ποσότητα και αποβολή αερίων.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το φούσκωμα είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας εντερικής διαταραχής, όπως είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Η αιτία του IBS είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει μη φυσιολογική κίνηση και συστολή των εντερικών μυών και αυξημένη ευαισθητότητα στον πόνο του εντέρου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να δημιουργούν αίσθημα φουσκώματος, εξαιτίας αυξημένης ευαισθητότητας στα αέρια.

Οποιαδήποτε πάθηση που προκαλεί εντερική φλεγμονή ή παρεμπόδιση, όπως είναι η νόσος του Crohn ή ο Καρκίνος του Κόλον, μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό φούσκωμα. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις, ή έχουν δημιουργήσει συμφύσεις μεταξύ εντερικών ελίκων, π.χ. ουλώδης ιστός, ή έχουν εσωτερικές κήλες μπορεί να βιώνουν φούσκωμα ή πόνο. Τέλος, η κατανάλωση αρκετά λιπαρού φαγητού μπορεί να καθυστερήσει το άδειασμα του στομαχιού και να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία, αλλά όχι απαραίτητα πολλά αέρια.
Περισσότερο επιφέρει κοιλιακός πόνος και δυσφορία.

Κάποιοι άνθρωποι πονούν όταν έχουν αέρια στο έντερο. Όταν ο πόνος εντοπίζεται στη αριστερή πλευρά του κόλον, μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν καρδιοπάθεια. Όταν εντοπίζεται στα δεξιά του κόλον, μπορεί να μιμηθεί το χολόλιθο και τις χολοκυστοπάθειες ή τη σκωληκοειδίτιδα.