Πως προκαλούνται τα αέρια;

Πως προκαλούνται τα αέρια;

Τα αέρια στον πεπτικό σωλήνα, στον οποίο περιλαμβάνονται ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, προέρχονται από δύο πηγές:

  • Την κατάποση αέρα, ο οποίος συνήθως είναι οξυγόνο και άζωτο που περιέχονται στον εισπνεόμενο ατμοσφαιρικό αέρα
  • Τη φυσιολογική διάσπαση συγκεκριμένων τροφών που δεν έχουν χωνευτεί από ακίνδυνα βακτήρια, η οποία εντοπίζεται στο παχύ έντερο και παράγει υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα

Κατάποση αέρα

Η κατάποση αέρα ή αεροφαγία είναι μια συνηθισμένη αιτία συγκέντρωσης αερίων στο στομάχι. Όλοι καταπίνουμε μικρές ποσότητες αέρα όταν τρώμε ή πίνουμε. Ωστόσο, τρώγοντας ή πίνοντας γρήγορα, μασώντας τσίχλα, καπνίζοντας ή διατηρώντας χαλαρές οδοντοστοιχίες, κάποιοι άνθρωποι τείνουν να καταπίνουν περισσότερο αέρα.

Με τις ερυγές ή το ρέψιμο αποβάλλεται από το στομάχι η μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, ο οποίος περιέχει άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, που καταπίνει κανείς. Το εναπομείναν αέριο κινείται προς το λεπτό έντερο, όπου απορροφάται μερικώς. Μια μικρή ποσότητα εισέρχεται στο παχύ έντερο για να απελευθερωθεί μέσω του ορθού. Το στομάχι επίσης απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, όταν αναμιγνύονται το στομαχικό οξύ και τα διαττανθρακικά. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αερίων απορροφάται από το αίμα και δεν εισέρχεται στο παχύ έντερο.

Διάσπαση αχώνευτων τροφών

Το σώμα δεν χωνεύει και δεν απορροφά στο λεπτό έντερο κάποιους υδατάνθρακες, όπως τη ζάχαρη, το άμυλο και τις ίνες που υπάρχουν σε πολλές τροφές εξαιτίας ανεπάρκειας ή απουσίας συγκεκριμένων ενζύμων.

Αυτή η αχώνευτη τροφή περνά τότε από το λεπτό έντερο στο παχύ, όπου φυσιολογικά, μη βλαβερά βακτήρια διασπούν την τροφή παράγοντας υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και, για το 1/3 των ανθρώπων, μεθάνιο. Αυτά τα αέρια εντέλει εξέρχονται από τον ορθό.

Οι άνθρωποι που παράγουν μεθάνιο δεν απελευθερώνουν απαραίτητα περισσότερα αέρια, ούτε έχουν μοναδικά συμπτώματα. Ένα άτομο που παράγει μεθάνιο αποβάλλει απλώς κόπρανα που επιπλέουν στο νερό. Η έρευνα δεν έχει δείξει ακόμα, γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν μεθάνιο κι άλλοι όχι.

Οι τροφές που παράγουν αέρια σε έναν άνθρωπο, μπορεί σε κάποιον άλλο, να μην παράγουν. Κάποια κοινά βακτήρια στο παχύ έντερο μπορεί να καταστρέψουν το υδρογόνο που παράγουν άλλα βακτήρια. Η ισορροπία των δύο τύπων βακτηρίων μπορεί να εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα αέρια από κάποιους άλλους.