Προσέγγιση για τη θεραπεία της πρόπτωσης του ορθού

Μια μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών έχει εντελώς απαλλαχθεί από τα συμπτώματα ή έχει βοηθηθεί σημαντικά με την κατάλληλη θεραπεία. Η πρόπτωση ορθού είναι πολύ συχνά μια χρόνια κατάσταση και συνήθως μειώνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανακλινόμενη θέση, πιέζοντας απαλά με τα χέρια.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο που κάθονται στη λεκάνη και να χρησιμοποιούν κατάλληλο μαλακτικό κοπράνων όσο βρίσκονται σε αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης τους από το γιατρό τους.

Η διαχείριση της μερικής πρόπτωσης ορθού σε ενήλικες είναι παρόμοια με εκείνη των αιμορροΐδων. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσιμη σκληροθεραπεία, δακτύλιο στο βλεννογόνο ή χειρουργική αποκατάσταση και πλαστική επιδιόρθωση του πρωκτού και του ορθού. Περιστασιακά απαιτείται επιδιόρθωση του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Η πλήρης πρόπτωση στα παιδιά συνήθως μπορεί να διορθωθεί με συντηρητικά μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν μια θρεπτική διατροφή, αποφυγή ζορίσματος κατά την αφόδευση και άμεση επανατοποθέτηση του εντέρου μετά από κάθε προεξοχή, για να αποφευχθεί η διόγκωση και η πιθανή δυσκολία για την επανατοποθέτηση του εντός του πρωκτού. Τα παιδιά συχνά ξεπερνούν την ασθένεια όταν η φυσική καμπύλη του ιερού οστού γίνεται πιο κοίλη και ίσως να μην χρειασθεί χειρουργική επέμβαση.
Οι ενέσεις με σκληρυντικούς παράγοντες, όπως 5% φαινόλη σε αμυγδαλέλαιο στο κοίλο του ιερού οστού, έχουν βοηθήσει πολλούς ασθενείς με πλήρη πρόπτωση. Αυτές οι ενέσεις, ωστόσο, πρέπει να γίνονται μόνο από άτομο με εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία.

Σε ενήλικες με πλήρη πρόπτωση που είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου, συχνά ενδείκνυται εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις. Μια σχετικά απλή επέμβαση μπορεί να διορθώσει το ορθό στο κοίλο μέρος του ιερού οστού. Μια άλλη μέθοδος είναι η εκτομή και η χαμηλή αναστόμωση του σιγμοειδούς έως το ορθό. Σε ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν μια κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, ο ακρωτηριασμός και η αναστόμωση μπορεί να γίνει με προσέγγιση από το περίνεο ή να γίνει μια σχετικά στενή ραφή με μη απορροφήσιμα ράμματα από τον πρωκτό. Αυτά τα ράμματα, που συνήθως είναι από σύρμα, μπορούν να τοποθετούνται βαθιά στον υποδόριο ιστό της ορθοπρωκτικής περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στη θέση των ραμμάτων μπορεί να τοποθετηθεί συνθετική ταινία μη απορροφήσιμη. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.