Πρόληψη αφυδάτωσης

Πρόληψη αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση επέρχεται όταν το σώμα έχει χάσει πάρα πολλά υγρά και τους ηλεκτρολύτες, δηλαδή τα άλατα καλίου και νατρίου. Τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της διάρροιας πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως, καθώς το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά. Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγες ημέρες.

Αν και το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη της αφυδάτωσης, δεν περιέχει ηλεκτρολύτες. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, μπορείτε να καταναλώνετε ζωμό ή σούπες, που περιέχουν νάτριο και χυμούς φρούτων, μαλακά φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν κάλιο.

Για τα παιδιά, οι γιατροί συνιστούν συχνά ένα ειδικό διάλυμα ενυδάτωσης που περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές

Μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια, προσπαθήστε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα που είναι λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες ή πολύ γλυκά. Αυτές οι τροφές τείνουν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση, μπορείτε να προσθέσετε μαλακά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως μπανάνες, σκέτο ρύζι, πατάτες βραστές, φρυγανιές, κράκερ, μαγειρεμένα καρότα και ψητό κοτόπουλο χωρίς το δέρμα ή το λίπος. Για τα παιδιά, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει τη λεγόμενη δίαιτα BRAT: μπανάνες, ρύζι, μήλο και τοστ.

Πως προλαμβάνετε τη διάρροια των ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών προκαλείται, όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή νερό μολυσμένο με βακτήρια, ιούς ή παράσιτα.
Μπορείτε να πάρετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα, όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό, για την αποφυγή της διάρροιας των ταξιδιωτών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μην πίνετε νερό της βρύσης, ακόμα και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
  • Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μη χρησιμοποιείτε πάγο από νερό βρύσης.
  • Αποφύγετε όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων του μαρουλιού και της φρουτοσαλάτας, εκτός αν μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε εσείς οι ίδιοι.
  • Μην τρώτε ωμό ή μισοψημένο κρέας και ψάρι.
  • Μην τρώτε κρέας ή οστρακοειδή που δεν είναι ζεστά όταν σας σερβίρονται.
  • Μην τρώτε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές.

Μπορείτε να πίνετε με ασφάλεια εμφιαλωμένο νερό, αν είστε αυτός που ανοίγει πρώτος το μπουκάλι, καθώς επίσης και ανθρακούχα αναψυκτικά και ροφήματα, όπως ο καφές ή το τσάι.
Ανάλογα με ταξιδιωτικό προορισμό και το χρόνο παραμονής σας εκεί, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να παίρνετε αντιβιοτικά πριν από την αναχώρηση για να σας προστατεύσει από πιθανή μόλυνση.

Συμπεράσματα – Τι πρέπει να θυμάστε

Η διάρροια είναι ένα κοινό πρόβλημα που συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Γίνεται επικίνδυνη εάν ένα άτομο αφυδατωθεί.

Οι αιτίες που προκαλούν τη διάρροια περιλαμβάνουν: ιούς, βακτήρια ή παρασιτικές λοιμώξεις, τροφική δυσανεξία, αντιδράσεις σε φάρμακα, εντερικές ασθένειες και λειτουργικές διαταραχές του εντέρου.

Η θεραπεία για τη διάρροια περιλαμβάνει την αποκατάσταση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει η διάρροια ή να θεραπευθεί μια μόλυνση. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν ένα πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης για την αντικατάσταση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Καλέστε το γιατρό αν ένα άτομο με σοβαρή διάρροια έχει πόνο στην κοιλιά ή στο ορθό, πυρετό από 38,88 βαθμούς κελσίου και πάνω, αίμα στα κόπρανα, σημάδια αφυδάτωσης ή διάρροια για περισσότερο από 3 ημέρες.