Διάρροια. Αίτια και συμπτώματα

Διάρροια. Αίτια και συμπτώματα

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από ένα προσωρινό πρόβλημα, όπως μια μόλυνση, ή από ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως μια εντερική νόσος.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της διάρροιας είναι οι εξής:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλά είδη βακτηρίων, τα οποία καταναλώνονται μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Συνηθισμένα βακτήρια που ευθύνονται για τη διάρροια είναι το καμπυλοβακτήριο, η σαλμονέλα, η σιγκέλα και το κολοβακτηρίδιο.
  • Ιογενείς μολύνσεις. Πολλοί ιοί προκαλούν διάρροια, όπως ο ροταϊός, ο ιός του Norwalk, ο κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός του απλού έρπητα και η ιογενής ηπατίτιδα.
  • Οι τροφικές δυσανεξίες. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν ένα συστατικό των τροφίμων, όπως για παράδειγμα τη λακτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα.
  • Παράσιτα. Τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω της τροφής ή του νερού και να εγκατασταθούν στο πεπτικό σύστημα. Τα παράσιτα που προκαλούν διάρροια είναι τα εξής: η Giardia lamblia, η Entamoeba histolytica, και το κρυπτοσπορίδιο.
  • Αντίδραση σε φάρμακα: όπως αντιβιοτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα αντιόξινα που περιέχουν μαγνήσιο.
  • Εντερικές ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή κοιλιοκάκη.
  • Λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στο οποίο τα έντερα δεν λειτουργούν κανονικά.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν διάρροια μετά από χειρουργική επέμβαση στο στομάχι ή την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Ο λόγος μπορεί να είναι η αλλαγή στην ταχύτητα που κινούνται τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού συστήματος, μετά από τη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι ή η αύξηση της χολής στο έντερο, μετά την επέμβαση της χοληδόχου κύστης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της διάρροιας δεν μπορεί να βρεθεί. Αν η διάρροια σταματήσει από μόνη της δεν είναι απαραίτητο να γίνει εκτεταμένος έλεγχος.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται ξένες χώρες διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της «διάρροιας των ταξιδιωτών», η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού που έχουν μολυνθεί με βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ανθρώπους που επισκέπτονται τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι επισκέπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης της διάρροιας των ταξιδιωτών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Διάρροιας;

Η διάρροια μπορεί να συνοδεύεται από κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία ή μια επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο. Ανάλογα με την αιτία, ένα άτομο μπορεί να έχει πυρετό ή κενώσεις με αίμα.

Η διάρροια μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια. Η οξεία μορφή, η οποία διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες, συνήθως σχετίζεται με βακτήρια, ιούς ή παρασιτική λοίμωξη. Η χρόνια διάρροια διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες και συνήθως σχετίζεται με τις λειτουργικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.