Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου

και διάγνωση

Συμπτώματα ευερέθηστου εντέρου

Τα κυριότερα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) στους ασθενείς είναι τα ακόλουθα:

  • Αναφερόμενα επεισόδια κοιλιακού πόνου
  • Διάταση της κοιλίας
  • Υποχώρηση του κοιλιακού πόνου με την κένωση
  • Αίσθηση μη πλήρους κένωσης του εντέρου και παρουσία βλέννας στα κόπρανα
  • Συνήθως δυσκοιλιότητα και πιο σπάνια διαρροϊκές κενώσεις

Το 90% των ασθενών με Σπαστική Κολίτιδα εμφανίζει τουλάχιστον τρία ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα. Ο κοιλιακός πόνος παρουσιάζεται κολικοειδής ή σταθερός ή βύθιος και εντοπίζεται συνήθως στο κάτω και αριστερό μέρος της κοιλίας. Είναι πιο συχνός μετά τα γεύματα και κατά κανόνα δεν ξυπνά τον ασθενή. Οι διάρροιες αποτελούνται από κενώσεις μικρού όγκου και σπάνια είναι περισσότερες από τρεις το 24ωρο. Επίσης, η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως μία κένωση σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, ενώ τα κόπρανα έχουν σκληρή σύσταση και πολλές φορές μικρή διάμετρο. Συνοδά συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, τον οισοφάγο και στομάχι, μπορεί να υπάρχουν σπανιότερα. Τέτοια είναι ναυτία, έμετος και αίσθημα στομαχικού κορεσμού, μετά τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής.

Τέλος, κάποιες φορές εμφανίζονται συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως για παράδειγμα αίσθηση εύκολης κόπωσης, πονοκέφαλος, οσφυαλγία, συχνουρία, πόνος κατά τη σεξουαλική συνεύρεση. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση δεν προκύπτει μόνο από τα συμπτώματα, αλλά πρέπει να στηριχθεί στον αποκλεισμό άλλων οργανικών παθήσεων που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Έτσι η λεπτομερειακή λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος θεωρούνται απαραίτητα εργαλεία για τη σωστή διάγνωση. Η εξέταση των κοπράνων για παρουσία αίματος, παρασίτων ή βακτηριδίων και η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου ολοκληρώνουν την ιατρική προσέγγιση και τεκμηριώνουν την εξ αποκλεισμού διάγνωση.