Πως προκαλείται το Περιεδρικό Συρίγγιο;

Το Περιεδρικό Συρίγγιο είναι ένα μη φυσιολογικό πέρασμα μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού και της επιφάνειας του δέρματος. Σπανιότερες μορφές μπορεί να επικοινωνούν με τον κόλπο ή άλλες δομές της πυέλου, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.

Τα περισσότερα συρίγγια ξεκινούν ως ορθοπρωκτικά αποστήματα. Όταν το απόστημα ανοίγει από μόνο του, ή έχει ανοίξει χειρουργικά χωρίς να γίνει χειρουργικός καθαρισμός της κοιλότητας του αποστήματος, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα συρίγγιο.

Άλλες αιτίες των συριγγίων είναι η φυματίωση, ο καρκίνος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα Συρίγγια μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή πολλά μαζί.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει το Περιεδρικό Συρίγγιο;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως μια πυώδη έκκριση και παροχέτευση του πύου ή /και κνησμός και δυσφορία που προκαλείται στους εξωτερικούς ιστούς από την παρουσία κοπράνων κοντά στον πρωκτικό δακτύλιο. Ο πόνος εμφανίζεται όταν αποφράσσονται συρίγγια και δημιουργούνται ξανά αποστήματα. Μπορεί επίσης να υπάρξει μετεωρισμός εντέρου (αέρια) από το συρίγγιο.

Ένα Περιεδρικό Συρίγγιο διαγιγνώσκεται όταν διαπεράσουμε με ένα καθετήρα το άνοιγμα στην επιφάνεια του δέρματος και το εσωτερικό άνοιγμα του. Υπάρχουν επίσης συρίγγια με ένα άνοιγμα μόνο στο δέρμα, χωρίς επικοινωνία με το έντερο. Αυτά ονομάζονται τυφλά συρίγγια.