Πώς δημιουργείται το Περιεδρικό Απόστημα;

Το περιεδρικό απόστημα είναι μια κοιλότητα γεμάτη με πύον, η οποία βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, είτε στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα είτε του ορθού που είναι το τελευταίο τμήμα του παχέoς εντέρου. Mπορεί να δημιουργηθεί από την απόφραξη των πρωκτικών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον πρωκτό.

Σύμφωνα με την κρυπτοαδενική θεωρία, τα αποστήματα συχνά αναπτύσσονται εξαιτίας φλεγμονής στις εντερικές κρύπτες. Αυτή μπορεί να συνδέεται με διευρυμένα θηλώματα στον πρωκτικό σωλήνα, με κονδυλώματα στην οδοντωτή γραμμή, με εξασθενημένο οργανισμό κ.α.

Αρχικά υπάρχει μία διάχυτη φλεγμονή, που χαρακτηρίζεται από οίδημα και ερυθρότητα, η οποία δεν έχει ακόμα την υφή αποστήματος. Στη συνέχεια οι λοιμώδεις μικροοργανισμοί διέρχονται στους πρωκτικούς αδένες, δημιουργώντας περιορισμένες περιοχές με πύον στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού.

Μπορούμε να προλάβουμε τη δημιουργία του αποστήματος;

Η κρυπτοαδενική θεωρία και η δημιουργία του αποστήματος εντός των αδένων του πρωκτού φαίνεται να είναι η πιθανότερη. Υπό ποιές συνθήκες, οι μικροοργανισμοί φτάνουν στους αδένες και πολλαπλασιάζονται για να αναπτυχτεί απόστημα; Πιστεύουμε πως βασική προϋπόθεση είναι η μειωμένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Φαίνεται πως τα μικρόβια πολλές φορές διέρχονται από τον αμυντικό φραγμό του εντέρου, λίγα όμως είναι αυτά που αναπτύσσονται και δημιουργούν απόστημα. Αυτό γίνεται όταν οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να τα εξουδετερώσουν.

Παθήσεις που επηρεάζουν την άμυνα, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η υπερβολική κούραση, έντονα στρεσογόνες καταστάσεις κ.α., μπορούν να λειτουργήσουν ως αιτία για τη δημιουργία πρωκτικών αποστημάτων. Γενικότερα όμως τα αποστήματα δεν μπορούμε ούτε να τα προβλέψουμε, ούτε να τα προλάβουμε. Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες δημιουργίας τους, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

αποστημα πρωκτου - περιεδρικό αποστημα