Χειρουργική αντιμετώπιση Εκκολπωματίτιδας

Καρκίνος του κόλον και ελκώδη κολίτιδα.

Αν τα επεισόδια είναι σοβαρά ή συχνά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εγχείριση. Ο χειρουργός ανοίγει την κοιλιακή χώρα και απομακρύνει το πληγέν τμήμα του εντέρου. Τα εναπομείναντα τμήματα του κόλον επανενώνονται, αναστομώνονται. Αυτού του είδους η εγχείρηση, η οποία ονομάζεται εντερεκτομή, εμποδίζει την επανεμφάνιση των επεισοδίων και προλαμβάνει τις επιπλοκές.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει εγχείριση για τις επιπλοκές του συριγγίου ή της εντερικής απόφραξης.

Αν τα αντιβιοτικά δεν αποκαταστήσουν την επίθεση, μπορεί να χρειαστεί να γίνει επείγουσα εγχείριση. Άλλοι λόγοι για επείγουσα εγχείριση μπορεί να είναι το μεγάλο απόστημα, η διάτρηση, η περιτονίτιδα ή η συνεχόμενη αιμορραγία.

Η επείγουσα εγχείριση περιλαμβάνει συνήθως δύο φάσεις. Η πρώτη επέμβαση καθαρίζει τη μολυσμένη κοιλιακή κοιλότητα και απομακρύνει τμήμα του κόλον. Εξαιτίας της μόλυνσης και κάποιες φορές της απόφραξης, δεν είναι ασφαλές να γίνεται η επανένωση του κόλον κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης. Γι’ αυτό, ο χειρουργός δημιουργεί μια προσωρινή τρύπα ή ένα στόμιο στην κοιλιακή περιοχή. Η κατάληξη του κόλον ενώνεται με την τρύπα, μια διαδικασία που ονομάζεται κολοστομία, για να επιτραπεί φυσιολογική κατανάλωση φαγητού και εντερική κίνηση. Τα κόπρανα αδειάζουν σε ένα σακουλάκι που βρίσκεται κολλημένο στο άνοιγμα της κοιλιακής χώρας. Στη δεύτερη επέμβαση, ο χειρουργός επανενώνει τα άκρα του κόλον και επαναφέρει τη συνέχεια του εντέρου.