Εκκολπωμάτωση – Θεραπεία

Εκκολπωμάτωση - θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μία υψηλή σε ίνες διατροφή και η λήψη, περιστασιακά, ήπιων παυσίπονων, συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κάποιες φορές, ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας είναι επαρκώς σοβαρό, ώστε να χρειαστείτε νοσηλεία και, ενδεχομένως, εγχείριση.

Η αύξηση της ποσότητας των ινών στη διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και να προλάβει επιπλοκές, όπως είναι η εκκολπωματίτιδα. Οι ίνες διατηρούν τα κόπρανα μαλακά και μειώνουν την πίεση μέσα στο κόλον, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του περιεχομένου των εντέρων. Η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρία συνιστά την πρόσληψη 20 έως 35 γραμ. ινών καθημερινά.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ποσότητα των ινών σε κάποιες τροφές που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Μέγεθος μερίδαςΠοσότητα σε ίνες
Φρούτα
Μήλο1 μεσαίου μεγέθους =4 γραμμάρια
Ροδάκινο1 μεσαίου μεγέθους =2 γραμμάρια
Αχλάδι1 μεσαίου μεγέθους =4 γραμμάρια
Μανταρίνι1 μεσαίου μεγέθους =2 γραμμάρια
Λαχανικά
σπαράγγια, φρέσκο, μαγειρεμένο½ κούπας1.5 γραμμάρια
μπρόκολο, φρέσκο, μαγειρεμένο½ κούπας2 γραμμάρια
λαχανάκι Βρυξελλών, φρέσκο, μαγειρεμένο½ κούπας2 γραμμάρια
λάχανο, φρέσκο,μαγειρεμένο½ κούπας2 γραμμάρια
καρότο, φρέσκο, μαγειρεμένο1=1.5 γραμμάρια
κουνουπίδι, φρέσκο,μαγειρεμένο½ κούπας2 γραμμάρια
μαρούλι1=1 γραμμάριο
σπανάκι, φρέσκο, μαγειρεμένο½ κούπας2 γραμμάρια
ντομάτα, ωμή1=1 γραμμάριο
κολοκύθι, φρέσκο, μαγειρεμένο1=2.5 γραμμάρια
Αμυλώδη λαχανικά
Μαυρομάτικα φασόλια, φρέσκα, μαγειρεμένα½ κούπας4 γραμμάρια
φασόλια lima, φρέσκα, μαγειρεμένα½ κούπας4-5 γραμμάρια
φασόλια kidney, φρέσκα, μαγειρεμένα½ κούπας6 γραμμάρια
πατάτες, φρέσκιες μαγειρεμένες1=3 γραμμάρια
Σιτηρά
Ψωμί, ολικής-αλέσεως1 φέτα2 γραμμάρια
Καφέ ρύζι, μαγειρεμένο1 κούπα3.5 γραμμάρια
Δημητριακά, καφέ νιφάδες¾ κούπας5 γραμμάρια
Γεύμα βρώμης, απλό, μαγειρεμένο1 κούπα3 γραμμάρια
Άσπρο ρύζι, μαγειρεμένο1 κούπα1 γραμμάριο

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί γιατροί συνιστούσαν την αποφυγή τροφών με μικρούς σπόρους, όπως είναι οι ντομάτες ή οι φράουλες, γιατί πίστευαν ότι κάποια σωματίδια μπορούν να παγιδευτούν μέσα στο εκκόλπωμα και να προκληθεί φλεγμονή. Αυτό ωστόσο, είναι πλέον ένα αμφιλεγόμενο θέμα και κανένα εύρημα δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη. Οι ποσότητες και το είδος της τροφής που μπορεί να τρώει κανείς διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αν οι κράμπες, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα είναι προβλήματα, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σύντομης διάρκειας φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα. Πολλά φάρμακα, ωστόσο, επηρεάζουν την κινητικότητα και το άδειασμα του κόλον, μια ανεπιθύμητη παρενέργεια για ανθρώπους με εκκολπωματίτιδα.

Εκκολπωματίτιδα

Η θεραπεία για την εκκολπωματίτιδα εστιάζεται στον καθαρισμό της μόλυνσης και της φλεγμονής, ξεκουράζοντας το κόλον και προλαμβάνοντας ή ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές. Μια επίθεση της εκκολπωματίτιδας χωρίς επιπλοκές μπορεί να ανταποκριθεί σε αντιβιοτικά μέσα σε μερικές μέρες, αν αυτά ληφθούν εγκαίρως.

Για την ξεκούραση του κόλον, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ξεκούραση στο κρεβάτι και υγρή διατροφή, σε συνδυασμό με παυσίπονα.

Ένα οξύ επεισόδιο με έντονο πόνο ή σοβαρή μόλυνση μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Οι πιο οξείες περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και με υγρή διατροφή. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται ενέσιμα ενδοφλεβίως. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη.