Πως προκαλείται η ραγάδα πρωκτού

Η ακραία δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, συνήθως σε συνδυασμό με νευρική ένταση κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου, μπορεί να προκαλέσουν εκδορές στον πρωκτό, δηλαδή απλές σχισμές όπως ραγάδες ή έλκη στο πρωκτικό χείλος.

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, συνήθως προκαλείται από τη διέλευση σκληρών και ξερών κοπράνων που σκίζουν το εσωτερικό του πρωκτού κατά την αφόδευση. Ενώ σε περίπτωση διάρροιας, συνήθως προκαλείται από την υπερβολική χρήση και το υπερβολικό σκούπισμα ενός ερεθισμένου πρωκτικού σωλήνα.

Σε ορισμένους ασθενείς, η ραγάδα πρωκτού δεν επουλώνεται και γίνεται μια επώδυνη πληγή που τραυματίζεται συνεχώς εκ νέου ή σκίζεται με κάθε αφόδευση. Η ραγαδα πρωκτου αναπτύσσει συνήθως με την πάροδο του χρόνου μια λευκή ινώδη βάση. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθεί ένας εξωτερικός δερμικός θύλακας στον πρωκτό που ονομάζεται θήλωμα, και μια διευρυμένη θηλή στο ανώτερο όριο του πρωκτού.

Μέσω του πρωκτού σε ένα ασθενή μπορεί να περάσουν θραύσματα υλικών που δεν έχουν χωνευθεί (π.χ. πετραδάκια, μικρά κομματάκια καλαμποκιού και κελύφη από σπόρους ηλίανθου), σκίζοντας το δέρμα του πρωκτού και προκαλώντας έτσι μια ραγάδα. Οι ραγαδες του πρωκτου μπορεί να είναι και δευτερογενή συμπτώματα από μια ορθοπρωκτική χειρουργική επέμβαση, πρωκτίτιδα, φυματίωση ή καρκίνο του πρωκτού.

ραγάδα πρωκτού