Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου του Crohn;

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι το φράξιμο του εντέρου, το οποίο συμβαίνει επειδή η νόσος τείνει να παχαίνει το εντερικό τοίχωμα με πρήξιμο και ουλώδη ιστό, στενεύοντας τη δίοδο.

Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προκαλέσει ρωγμές ή έλκη που εξέρχονται από την περιοχή που έχει υποστεί βλάβη προς τους περιβάλλοντες ιστούς, όπως είναι η κύστη, ο κόλπος ή το δέρμα.

Συχνά εμπλέκονται και οι περιοχές γύρω από τον πρωκτό και τον ορθό. Μία συνήθης επιπλοκή είναι τα περιπρωκτικά συρίγγια, τα οποία συχνά μολύνονται. Κάποιες φορές τα συρίγγια αντιμετωπίζονται με φάρμακα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εγχείριση.

Οι διατροφικές επιπλοκές είναι επίσης συχνές με τη νόσο του Crohn, καθώς παρατηρούνται ανεπάρκειες σε πρωτεΐνες, θερμίδες και βιταμίνες. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε ελλειπή διατροφική πρόσληψη, σε εντερική απώλεια πρωτεΐνης ή ανεπαρκή απορρόφηση, δυσαπορρόφηση.

Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τα δερματικά προβλήματα, τη φλεγμονή στα μάτια ή στο στόμα, τις πέτρες στα νεφρά-νεφρολιθίαση, χολόλιθους ή άλλες ασθένειες του ήπατος και των χολαγγείων. Κάποια από αυτά τα προβλήματα επιλύονται κατά τη διάρκεια της αγωγής για την αντιμετώπιση της νόσου στο πεπτικό σύστημα, ενώ κάποια άλλα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά.