Κονδυλώματα πρωκτού και πρόληψη

Θα είμαι φορέας για πάντα;

Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων και μένουμε φορείς δια βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς (π.χ.έρπητας). Ο ιός παραμένει στα κύτταρα της περιοχής που μολύνθηκε, εφ’ όρου ζωής.

Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί μου ερωτικοί σύντροφοι να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη, μετά τη θεραπεία και την εξάλειψη των κονδυλωμάτων;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα, συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων από ασυμπτωματικό φορέα τα πράγματα ποικίλουν ανάλογα με το ποιο στέλεχος (υπότυπο) του ιού HPV μιλάμε.

Τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα εμφανή κονδυλώματα, αν θεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Υπάρχουν όμως άλλα στελέχη, πολύ πιο επικίνδυνα (αυτά που ευθύνονται για καρκινογένεση), και ΔΕΝ εκδηλώνονται με εμφανή δερματική αλλοίωση (τα τυπικά κονδυλώματα). Έτσι, μπορεί να είσαι μολυσμένος και με αυτά τα στελέχη εν αγνοία σου, να μην έχεις ορατές βλάβες και να τα μεταδώσεις. Είναι αυτά τα στελέχη που φοβόμαστε για καρκίνο και πρέπει να εξεταζόμαστε (από ειδικό πρωκτολόγο ή γαστρεντερολόγο με PAP test). Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μη μεταδώσεις ό,τι έχεις και να μην κολλήσεις τίποτα καινούργιο, είναι η χρήση προφυλακτικού, σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου στις περιοχές που φέρουν τον ιό;

Ορισμένοι υπότυποι του ιού HPV (όπως οι 16, 18, 31, 33, 35, 53, 73, 75 και άλλοι) είναι περισσότερο επικίνδυνοι για την εμφάνιση καρκίνου. Ο καθορισμός των υπότυπων του ιού σε όλες τις περιπτώσεις λοίμωξης με HPV είναι απαραίτητος, Ο καρκίνος του πρωκτού, όπως οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι, χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αναπτυχτεί. Για αρκετό διάστημα, προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό HPV (πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία- δυσπλασία).

Οι αλλοιώσεις αυτές είναι δύο βαθμών βαρύτητας, χαμηλόβαθμη-LGAIN και υψηλόβαθμη- HGAIN. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να διαγνωσθούν με απλή κυτταρολογική εξέταση πρωκτού (τεστ Παπανικολάου).  Η εξέταση αυτή είναι εύκολη, δεν προκαλεί πόνο και πραγματοποιείται στο ιατρείο του εξειδικευμένου πρωκτολόγου.

Οι περιοχές του πρωκτού με δυσπλασία αναγνωρίζονται με την τεχνική acetowhitening. Όταν οι προκαρκινικές αυτές αλλοιώσεις είναι δυσπλασία υψηλού βαθμού, θεραπεύονται με καυτηριασμό με laser ή διαθερμία. Η θεραπεία αυτή είναι αρκετή να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου στις περιοχές που ο ιός έχει προσβάλει.

Η επιμόλυνση του πρωκτού με τον ιό HPV γίνεται μόνο με πρωκτική επαφή;

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στην περιοχή του πρωκτού εκτός από την άμεση πρωκτική επαφή με τα κολπικά υγρά, με τα χέρια ή με σεξουαλικά παιχνίδια. Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει από την μόλυνση με τον ιό HPV. Η χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα και η πρωκτική επαφή μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον ιό. Ο ιός εντοπίζεται στην περιοχή του πρωκτού, ακόμη και σε λεσβίες.

Ποιό διάστημα είναι επικίνδυνο για υποτροπή;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες, ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι μικρότερος, και μετά το έτος ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

Ανακάλυψα ότι έχω κονδυλώματα. Έχω σταθερή σχέση. Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος μου να μην έχει κολλήσει τον ιό, ενώ είχαμε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν ανακαλύψω ότι είχα κονδυλώματα;

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κολλήσει, αλλά γενικά τα κονδυλώματα μεταδίδονται πολύ εύκολα.

Εάν κάποιος δεν εμφανίσει κονδυλώματα, μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδίδει;

Μπορεί να έχει τον ιό HPV χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Αν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα συνήθως συνιστάται καισαρική. Εξαρτάται από πού βρίσκονται.

Είναι επικίνδυνο να κάνω έρωτα όταν πάσχω από κονδυλώματα; Πότε σταματάει να μεταδίδεται ο ιός;

Ναι, όταν έχεις κονδυλώματα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό στους ερωτικούς σου συντρόφους ακόμη και με την απλή επαφή με το χέρι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.

Για το εμβόλιο που λένε ότι κάποια στιγμή θα παρασκευαστεί έτσι ώστε να προστατεύονται αυτοί που δεν έχουν HPV, ποιά είναι η γνώμη σας;

Το εμβόλιο κυκλοφορεί ήδη και προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Προς το παρόν χορηγείται (δωρεάν) σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Δηλαδή το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση του προφυλακτικού.