Κονδυλώματα πρωκτού: Τι είναι ο ιός HPV & πώς συνδέεται με τα αφροδίσια κονδυλώματα;
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη, δύο εκ των οποίων (ο 6 και ο 11), προκαλούν κονδυλώματα ως σύμπτωμα οξείας ιογενούς πάθησης. Η συγκεκριμένη ιογενής πάθηση, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις.
Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξωτερικά ογκίδια, που εμφανίζονται στο πέος, στον κόλπο, στον πρωκτό και σπάνια στο στόμα, είτε και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στα χέρια. Συνήθως έχουν ανώμαλη υφή και γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά με την αφή.
Εμφανίζονται μεμονωμένα ή πολλά μαζί, ενώ το χρώμα τους μπορεί να είναι σαν του δέρματος ή ροζ.
Τα κονδυλώματα σε αυτές τις περιοχές (πέος, κόλπος, πρωκτός, στόμα) προκαλούνται από τον ιό HPV – Human Papilloma Viruses, ενώ τα κονδυλώματα στα άλλα σημεία του σώματος (χέρια), προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους HPV.
Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να τα περάσει κανείς λανθασμένα και για αιμορροΐδες.
Η επαφή με αυτά τα κονδυλώματα που έχουν εμφανιστεί σε άλλα σημεία, όπως στα χέρια, δεν φαίνεται να προκαλεί γεννητικά κονδυλώματα. Η εξάπλωση όμως των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στη γεννητική περιοχή ή πέριξ, είναι ραγδαία, καθώς μέσω της επαφής με τα κονδυλώματα (απλή επαφή, άγγιγμα δηλαδή), γίνεται διασπορά των ενεργών μορίων του ιού, τα οποία αυξάνονται γεωμετρικά.
Τα 2/3 των ανθρώπων που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο που έχει γεννητικά κονδυλώματα, θα εμφανίσουν κονδυλώματα, συνήθως μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά την επαφή. Το ποσοστό των ατόμων που «κολλάνε» τον ιό HPV αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, οι νέες περιπτώσεις με γεννητικά κονδυλώματα και κονδυλώματα πρωκτού υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο ανά έτος.
Διαβάστε επίσης: Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα; Ποιοι κινδυνεύουν