Τι ονομάζουμε Νόσο του Crohn;

Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Εμφανίζεται συνήθως στο χαμηλότερο μέρος του λεπτού εντέρου, το οποίο ονομάζεται ειλεός, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος μέσα στις στρώσεις του οργάνου που έχει υποστεί τη βλάβη. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και να οδηγήσει σε συχνή κένωση του εντέρου, επιφέροντας διάρροια.

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ), όπως είναι η γενική ονομασία για τις παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στα έντερα. Δυστυχώς, μπορεί να διαγνωστεί με δυσκολία, γιατί τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες εντερικές διαταραχές, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ένας άλλος τύπος ΦΝΕ που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα. Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή και έλκη στον έσω χιτώνα του τοιχώματος του παχέος εντέρου, το βλεννογόνο.

Η νόσος του Crohn επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες ισότιμα και φαίνεται να υπάρχει κληρονομικότητα. Ποσοστό περίπου 20% των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, έχουν κάποιο συγγενή εξ αίματος που πάσχει από κάποια μορφή ΦΝΕ. Συχνότερα, κάποιον αδερφό ή κάποια αδερφή και κάποιες φορές έναν γονιό ή ένα παιδί. Η νόσος του Crohn ονομάζεται επίσης ειλεΐτιδα ή εντερίτιδα.

Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;

Θεωρίες για το τι προκαλεί τη νόσο του Crohn υπάρχουν πολλές, καμία ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί. Η πιο δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε κάποιον ιό ή σε κάποιο βακτήριο προκαλώντας εξελισσόμενη φλεγμονή στο έντερο. Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn τείνουν να έχουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν αυτές είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία της νόσου. Το σίγουρο είναι ότι η νόσος του Crohn δεν προκαλείται από συναισθηματικό στρες.

Νόσος του Crohn