Θεραπεία Περιπρωκτικών Παθήσεων με Laser

Θεραπεία Περιπρωκτικών Παθήσεων με Laser: Χειρουργικό Workshop στο Ιατρικό Ψυχικού από τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά Παρουσία Πολλών Γιατρών από Ελλάδα & Εξωτερικό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την 1η Μαρτίου 2024 στην κλινική Ιατρικό Ψυχικού του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, workshop για την «ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των περιπρωκτικών παθήσεων με laser» υπό τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά, ειδικό Χειρουργό Πρωκτολόγο, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής. Το συγκεκριμένο workshop είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ομάδα πολλών γιατρών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Διευθυντής της Κλινικής «Ιατρικό Ψυχικού», κος Στ. Ταψής:

  • αναφέρθηκε στην πρωτοπορία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στην υιοθέτηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών θεραπείας και στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και
  • ευχαρίστησε τον κο Παππά που από το 2008 πρωτοστατεί διεθνώς στην εξειδικευμένη θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων με laser και την Endotech για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

 

Ο Dr. Αλκιβιάδης Παππάς παρουσίασε την εμπειρία του στη θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων, δίνοντας έμφαση στις τεχνικές λεπτομέρειες και τα εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα της χρήσης του laser στη  θεραπεία:

τα οποία έχουν καταγραφεί και σε διεθνείς μελέτες.

Η ενέργεια του laser προκαλεί μία ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και ήπια φλεγμονώδη δράση, οδηγώντας σε ταχεία επούλωση και στην οριστική θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων των ασθενών.

 

Θεραπείες Επιλεγμένων Περιστατικών Περιπρωκτικών Παθήσεων με Laser στο Χειρουργικό Workshop & Αποτελέσματα Μελέτης

Στο πρόγραμμα χειρουργείων που ακολούθησε, ο Dr. Αλκιβιάδης Παππάς:

  • πραγματοποίησε θεραπείες επιλεγμένων περιστατικών με αιμορροϊδοπάθεια, περιεδρικό συρίγγιο και κύστη κόκκυγος.
  • παρουσίασε την εξελιγμένη τεχνική της Ολικής Αιμορροϊδοπλαστικής με Laser (Total hemorhoidoplasty – LHP & Ligation Mucopexy), την οποία έχει αναπτύξει και ακολουθεί από το 2014.
  • έδειξε την τεχνική FilaC (Fistula-tract Laser Closure: Θεραπεία Συριγγίου με Laser).
  • παρουσίασε την τεχνική SiLaT (Sinus Laser Treatment: Θεραπεία Κύστης Κόκκυγα με Laser) που θεωρείται η λιγότερο επεμβατική και η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την κύστη κόκκυγα, την οποία ξεκίνησε να αναπτύσσει από το 2012 και συνέχισε να εξελίσσει μέχρι το 2016.

 

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, μετά από τετραετή παρακολούθηση των ασθενών:

  • το ποσοστό επιτυχούς θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας είναι μεγαλύτερο από 95%,
  • ο μέσος χρόνος επιστροφής στην καθημερινότητα 3 ημέρες με ελαχιστοποίηση του πόνου, των επιπλοκών και των υποτροπών και υψηλότατο δείκτη ικανοποίησης των ασθενών.

 

 

Πλεονεκτήματα της Θεραπείας Περιπρωκτικών Παθήσεων με Laser

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας περιπρωκτικών παθήσεων με laser είναι τα εξής:

  • Ανώδυνη Θεραπεία: Η διαδικασία είναι ανώδυνη για τον ασθενή. Η χρήση του laser εξασφαλίζει ότι συνολικά η θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων θα πραγματοποιηθεί με ελάχιστο εώς καθόλου πόνο.
  • Αναίμακτη & Ασφαλής Διαδικασία: Η θεραπεία δεν προκαλεί αιμορραγία, καθώς η διαδικασία είναι αναίμακτη, ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική.
  • Σύντομη Διάρκεια: Η διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά (για παράδειγμα, για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα απαιτούνται περίπου 20 λεπτά), γεγονός που σημαίνει ότι η επέμβαση είναι γρήγορη και αποδοτική, εξοικονομώντας χρόνο τόσο για τον ασθενή όσο και για το ιατρικό προσωπικό.
  • Ελάχιστος Χρόνος Νοσηλείας: Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, καθώς δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης μετά τη θεραπεία και δεν υπάρχει κόστος αποθεραπείας.
  • Δεν Υπάρχουν Τραύματα και Ουλές: Η περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.
  • Άμεση Επιστροφή στις Κανονικές Δραστηριότητες: Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς καμία καθυστέρηση. Η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής αποκαθίσταται σύντομα σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Οριστική Θεραπεία: Η θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων με laser είναι οριστική και παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
  • Μείωση ή/και Εκμηδένιση των Υποτροπών: Οι πιθανότητες υποτροπών είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με άλλες χειρουργικές μεθόδους. Ακόμη, σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση, η εφαρμογή της θεραπείας περιπρωκτικών παθήσεων με laser προσφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ανακούφιση στον ασθενή.

 

Συμπεράσματα Χειρουργικού Workshop για τη Θεραπεία Περιπρωκτικών Παθήσεων με Laser

Στα πλαίσια του workshop, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ενδείξεις θεραπείας και την αποτελεσματικότερη χρήση των laser στη θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων, συμπεραίνοντας:

  • Η μακροχρόνια εμπειρία στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση των περιπρωκτικών παθήσεων και η επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύγχρονη, ανώδυνη, ασφαλή και οριστική θεραπεία των περιπρωκτικών παθήσεων.
  • Τα σύγχρονα χειρουργικά laser, στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών, ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη αναισθησία, το τραύμα, τις συναφείς επιπλοκές και υποτροπές. Δεν απαιτούν ιδιαίτερη νοσηλεία και εκπληρώνουν απόλυτα την ανάγκη των ασθενών για άμεση, ανώδυνη και οριστική λύση στην πάθησή τους.
  • Η χρήση της τεχνολογίας λέιζερ στις παθήσεις του πρωκτού είναι ακόμη νέα. Χρειάζονται περαιτέρω συστηματικές μελέτες, συνεχής διερεύνηση και βελτίωση των τεχνικών laser, γιατί οι δυνατότητες της παραπάνω τεχνολογίας είναι πολύ μεγαλύτερες και η PROCTOCLINIC πρωτοστατεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην εξέλιξη των θεραπειών με laser.