Στρες: Πώς μπορείτε να το μειώσετε με απλές καθημερινές αλλαγές

Το στρες αναφέρεται στην αντίδραση του σώματός σας σε προκλήσεις και απαιτήσεις. Μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, μπορεί να είναι προσωρινό ή παρατεταμένο είτε ακόμη να γίνει ακόμη και χρόνιο!

Τι είναι το στρες;

Το στρες είναι η αντίδραση του σώματος σε μια πρόκληση ή σε μια απαίτηση.  Όλοι βιώνουμε στρες, το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί από μία σειρά από γεγονότα, από μικρές καθημερινές ταλαιπωρίες έως σημαντικές αλλαγές, όπως διαζύγιο ή απώλεια εργασίας. Η αντίδραση στο στρες ποικίλει, από ανησυχία έως φόβο ή θυμό, και μπορεί φυσικά να συνοδεύεται κι από σωματικά συμπτώματα, όπως αύξηση καρδιακού παλμού και αρτηριακής πίεσης. Αν και συχνά το θεωρούμε αρνητικό, το άγχος μπορεί επίσης να προέλθει κι από θετικές αλλαγές στη ζωή σας, όπως η προαγωγή στη δουλειά ή η απόκτηση νέου μωρού.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες με υγιείς τρόπους;

Το στρες εξυπηρετεί ένα σημαντικό σκοπό: μας κάνει να αντιδράμε γρήγορα σε απειλές και κινδύνους. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να επιφέρει επιδράσεις στην ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες εμποδίζουν το σώμα να αντιμετωπίσει μια σωματική πάθηση. Να απαλλαγούμε τελείως από το στρες δεν γίνεται, γίνεται όμως να το διαχειριζόμαστε με υγιείς τρόπους, όπως οι παρακάτω:

  1. Να τρώτε σωστά. Ακούγεται αυτονόητο, κι ωστόσο δεν τυγχάνει της σημασίας που θα έπρεπε. Μια πραγματικά σωστή διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας, και με την κατάλληλη συμπλήρωση βιταμινών, όπου αυτή μπορεί να χρειάζεται, είναι κλειδί για σωστή ορμονική ισορροπία και καλή ψυχική διάθεση. (Η υπερφαγία και το ποτό, προσωρινά μόνο μπορεί να μετριάζουν το στρες, μακροπρόθεσμα όμως το επιτείνουν.)
  2. Να ασκείστε τακτικά. Κι αυτό ακούγεται αυτονόητο, κι ωστόσο επίσης δεν τυγχάνει της σημασίας που θα έπρεπε. Το σώμα μας δεν έχει φτιαχτεί για να κάθεται. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αερόβια άσκηση, που έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να εκκρίνουμε ενδορφίνες (ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα), βάρη ή γιόγκα, και το απλό καθημερινό περπάτημα είναι μια πολύ καλή λύση. Ειδικά, αν πιάνετε τα 7.000 βήματα την ημέρα.
  3. Μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε προϊόντα νικοτίνης. Οι χρήστες νικοτίνης ισχυρίζονται ότι η ουσία αυτή τους ανακουφίζει από το στρες, στην πραγματικότητα όμως κάνει το ακριβώς αντίθετο καθώς διεγείρει το σώμα και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή.
  4. Μελετήστε και εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης. Το να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση κάθε μέρα βοηθά στη διαχείριση του στρες και στην προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις του στρες. Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία τεχνικών, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και διαλογισμό. Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές εφαρμογές και εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με αυτές τις τεχνικές – αν και ορισμένα συνεπάγονται κόστος αγοράς, πολλά όμως είναι διαθέσιμα δωρεάν.
  5. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, η ζωή σας μπορεί να είναι γεμάτη με πάρα πολλές απαιτήσεις και πολύ λίγο χρόνο. Συνήθως αυτό προκύπτει από επιλογές που κάνουμε και από κακή διαχείριση του χρόνου. Άρα θα πρέπει να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, βάζοντας προτεραιότητες και ζητώντας μια χείρα βοηθείας όποτε αυτή χρειάζεται. Γενικά, να παίρνετε τον χρόνο που χρειάζεστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
  6. Μην κάνετε πράγματα που πάνε κόντρα στις αξίες σας ή σας αναγκάζουν να κάνετε συμβιβασμούς με τους οποίους δεν αισθάνεστε άνετα. Όσο περισσότερο οι πράξεις σας αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε, ανεξάρτητα από το πόσο φορτωμένη είναι η καθημερινότητά σας.
  7. Διεκδικήστε τον χώρο και τον χρόνο σας. Είναι απολύτως εντάξει να λέτε «ΟΧΙ» σε στρεσαριστικές απαιτήσεις που απαιτούν από τον προσωπικό χρόνο και την ενέργειά σας. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεστε πάντα στις προσδοκίες των άλλων.
  8. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες. Είναι εντάξει -και υγιές- να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να είσαι 100% επιτυχημένοι σε όλα ταυτόχρονα. Έχετε επίγνωση των πραγμάτων που μπορείτε να ελέγχετε και να προσπαθείτε να αποδέχεστε ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε.
  9. Να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και να έχετε υγιή αυτοπεποίθηση. Σε καταστάσεις φόρτισης, πάντα να του υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε καλά, και να του προσδιορίζετε ποια είναι αυτά.

Αν το στρες που βιώνετε, έχει γίνει χρόνιο και δεν μπορείτε πια να το μειώσετε με τους προαναφερόμενους τρόπους, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, για να σας βοηθήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο.