Γιατί εμφάνισα αιμορροΐδες;

Γιατί εμφάνισα αιμορροΐδες και πώς μπορώ να τις θεραπεύσω;

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό μέρος του σώματός μας. Πρόκειται για μια αγγειακή μάζα που βρίσκεται στο τέλος του εντέρου, στο τμήμα που ονομάζεται πρωκτός. Ο ρόλος της είναι να μας προστατεύει από διαρροή. Οι αιμορροΐδες, δηλαδή, στεγανοποιούν το έντερο στο σημείο του πρωκτού. Όταν οι αιμορροΐδες «χαλάνε» τότε λέμε ότι έχουμε αιμορροϊδοπάθεια. Η παθολογία των αιμορροΐδων έχει δύο βασικά στοιχεία: διόγκωση και πρόπτωση.

Που οφείλονται;
Η αιτία παραμένει άγνωστη, παρότι 3 στους 5 πλέον εμφανίζουν ή πρόκειται να εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια. Παράγοντες που ενοχοποιούνται όμως είναι οι εξής:

  1. Χρόνια δυσκοιλιότητα
  2. Κύηση/τοκετός
  3. Βαριά εργασία που συντελεί στη συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  4. Κληρονομική προδιάθεση
  5. Καθιστική ζωή και παχυσαρκία
  6. Παρατεταμένη ορθοστασία
  7. Ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής

Γιατί δεν πρέπει να τις αφαιρούμε;
Οι αιμορροΐδες δεν πρέπει να αφαιρούνται 1ον) γιατί δημιουργούν απίστευτα αφόρητο πόνο στον ασθενή και 2ον) γιατί η απουσία τους δημιουργεί πολύ δυσάρεστες επιπλοκές όπως διαρροή υγρών από το έντερο και ακούσια απελευθέρωση αερίων. Τυχόν αφαίρεσή τους, ειδικά αν είναι διογκωμένες και με μεγάλη πρόπτωση, καθίσταται πολύ επικίνδυνη.

Θεραπεύονται πλήρως;
Ναι, οι αιμορροΐδες σε όσο προχωρημένο στάδιο και να βρίσκονται, μπορούν να θεραπευτούν πλήρως με την κατάλληλη τεχνική, που προϋποθέτει χρήση laser, κατάρτιση και εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και χωρίς επιπλοκές.

Πώς μπορούμε να τις θεραπεύσουμε;
Η καλύτερη, η πιο σύγχρονη και η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η αιμορροϊδολαστική με laser, αφού καταφέρνει την πιο ήπια και στοχευμένη στα σημεία επέμβαση, αφήνοντας άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα και το βλεννογόνο του εντέρου.Για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια, ο συνδυασμός του laser με απλή απολίνωση-ανάρτηση είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος.

Τι είναι η αιμορροϊδολαστική με laser;
Η αιμορροϊδοπλαστική με laser είναι η πιο σύγχρονη και η πλέον ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Είναι ανώδυνη και αναίμακτη, διαρκεί μόλις 15 λεπτά, και πετυχαίνει οριστικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν και στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Είναι δυνατόν να προληφθούν;
Φροντίζοντας να έχουμε καλές και έγκαιρες κενώσεις με μαλακά κόπρανα και χωρίς πίεση για το άδειασμα του εντέρου, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφής, συμβάλλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.Ο σύντομος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα (5 έως 10 λεπτά) και το πλύσιμο με χλιαρό νερό μετά την αφόδευση συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας.