Τι ονομάζεται ραγαδα δακτυλιου;

Η ραγαδα δακτυλιου ή ραγαδα πρωκτου είναι ένα τραύμα ή σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Συνήθως προκαλεί έντονο πόνο ή ένα αίσθημα «καψίματος», ειδικά κατά τη διέλευση κοπράνων. Αρκετές φορές μάλιστα συνοδεύεται από αιμορραγία. Οι ραγάδες μπορούν να επεκταθούν είτε προς τα πάνω, στο χαμηλότερο μέρος του βλεννογόνου του ορθού είτε να επεκταθούν προς τα κάτω, προκαλώντας πρησμένα δερματικά θηλώματα που αναπτύσσονται στο πρωκτικό χείλος, γνωστά και ως πρωκτικά θηλώματα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η ραγάδα δακτυλίου;

Συνήθως αυτός ο τραυματισμός (το σκίσιμο) του πρωκτού προκαλεί έντονο πόνο κατά την αφόδευση και αρκετές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό. Ειδικά ο πόνος που ενεργοποιείται κατά την αφόδευση συνήθως διαρκεί για αρκετές ώρες μετά. Η ένταση και η διάρκεια του πόνου δεν εξαρτάται από το μέγεθος της ραγάδας (του σκισίματος).

Η ραγάδα δακτυλίου είναι η τρίτη πιο επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τον πρωκτό. Η δεύτερη πιο επώδυνη κατάσταση είναι το πρωκτικό απόστημα και η πρώτη πιο οδυνηρή κατάσταση είναι η ανάρρωση από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση πρωκτού.

Είναι συνηθισμένο να υπάρχει μια μικρή ποσότητα κόκκινου αίματος, η οποία μπορεί κάποιες φορές να αναμιχθεί με τα κόπρανα.

Αρκετά συχνά, ο σπασμός των μυών του πρωκτικού ανελκτήρα, γνωστός ως πρωκταλγία, μπορεί να διαγνωστεί λάθος ως ραγάδα δακτυλίου. Ακόμη και σε χειρουργείο μπορούν να υποβληθούν οι ασθενείς. Φυσικά ο πόνος παραμένει ο ίδιος μετά το χειρουργείο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγαδας δακτυλιου;

Η διάγνωση της ραγάδας είναι αρκετά εύκολη. Μια προσεκτική επισκόπηση της περιοχής θα αποκαλύψει συχνά ένα πρωκτικό θήλωμα. Μετά από ήπιο διαχωρισμό του δέρματος του πρωκτικού χείλους, μπορεί να φανεί το έλκος. Συχνά οι ίνες του μυός του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα μπορεί να φανούν στη βάση αυτού του διατρημένου έλκους. (βλέπε άλμπουμ). Η διάγνωση της ραγάδας δεν γίνεται μόνο περιγράφοντας ο ασθενής τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει ραγάδα αν δεν εντοπιστεί σκίσιμο ή έλκος.

Η έκταση της βλάβης μπορεί να οριοθετηθεί με τη βοήθεια δακτυλικής εξέτασης, όπου το δάχτυλο έχει λιπανθεί με ειδική αλοιφή και ένα μικρό ανοσκόπιο. Η Κολονοσκόπηση ή η εξέταση με Σιγμοειδοσκόπιο βοηθούν στο να αποκλειστούν αποστήματα, κολίτιδα και άλλες αιτίες αιμορραγίας από το ορθό.

Πρέπει να ξεχωρίζεται μια ραγάδα από ένα έλκος, που προκαλείται από τη νόσο του Crohn, τη λευχαιμία ή τους κακοήθεις όγκους, διότι δεν έχει τρίχες, δεν είναι μεγάλη και αργεί να επουλωθεί. Οι ραγάδες είναι σπάνια πολλαπλές.

ραγαδα δακτυλιου