Τι είναι οι Υπερτροφικές Θηλές και πότε δημιουργούν πρόβλημα;

Οι πρωκτικές θηλές είναι μόνιμες προβολές του επιθήλιου στο άνω άκρο του πρωκτικού καναλιού, στη λεγόμενη οδοντωτή γραμμή. Συνήθως είναι μικρές, αλλά επαρκώς ορατές, για να προσδώσουν στην κτενοειδή γραμμή μια οδοντωτή γραμμή στην ανοσκόπηση.

πρωκτικές θηλές

Οι θηλές είναι φυσιολογικές δομές που δεν προκαλούν συμπτώματα, παρά μόνο αν αναπτυχθούν πολύ ή αν ερεθιστούν. Συνήθως καλύπτονται από δέρμα, απαλού ροζ ή υπόλευκου χρώματος, και έχουν ευρεία βάση και ινώδη άκρη. Οι υπερτροφικές θηλές μπορούν να επιμηκυνθούν και να προσπέσουν από το πρωκτικό άνοιγμα κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αναταχθούν δακτυλικά.

Κάποιες φορές, οι θηλές μπορεί να γίνουν επώδυνες και να κοκκινίσουν. Η φλεγμονή των θηλών ή των κρυπτών συσχετίζεται συχνά με ραγάδες, με συρίγγια, με τη νόσο του Crohn, με κνησμό στον πρωκτό ή/και με εσωτερικές αιμορροΐδες. Η φλεγμονή των θηλών μπορεί επίσης να προκληθεί από τραύμα ή από χημικό ερεθισμό, όπως είναι η αποβολή σκληρών κοπράνων ή τα ερεθιστικά υγρά κόπρανα.

Τι συμπτώματα έχουν οι υπερτροφικές θηλές;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των υπερτροφικών θηλών μπορεί να είναι η πρωκτική δυσφορία, ο κνησμός, το αίσθημα καψίματος και κάποιες φορές ο πόνος που εντείνεται με την αφόδευση. Μπορεί, επίσης, να παρουσιαστεί μια δυσφορία και άμεση ανάγκη για κένωση του εντέρου (τεινεσμός), χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί κάποια.

Οι θηλές πρέπει να διαχωριστούν από τους πολύποδες, με τους οποίους μοιάζουν. Μια βιοψία μπορεί να είναι αρκετά διαφωτιστική ως προς αυτό. Οι πολύποδες καλύπτονται από βλεννογόνο, μπορεί να αιμορραγούν, αλλά δεν πονάνε. Οι θηλές καλύπτονται από δέρμα, πλακώδες επιθήλιο, δεν αιμορραγούν, μπορεί να είναι επώδυνες και μπορεί να εξέλθουν του πρωκτού αν επιμηκυνθούν. Οι πολύποδες είναι συχνά προκαρκινικοί, ενώ οι θηλές δεν είναι.

Αν και οι επιμηκυμένες θηλές μπορούν να ψηλαφηθούν από τον γιατρό, εξετάζονται καλύτερα με την ορθοσκόπηση. Η φλεγμονή ή μια φλύκταινα που προκαλείται από μία παρακείμενη κρύπτη πρέπει να εξεταστεί καλύτερα για να αποκλειστεί το απόστημα ή το συρίγγιο.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση;

Η θεραπεία πρέπει να προσανατολιστεί στην υποκρυπτόμενη πάθηση, δεδομένου ότι πολύ συχνά, οι θηλές είναι δευτεροπαθείς άλλων φλεγμονωδών ορθοπρωκτικών προβλημάτων. Οι συμπτωματικές θηλές αφαιρούνται με εκτομή. Αν οι επιμηκυμένες πρωκτικές θηλές συνδέονται με εσωτερικές αιμορροΐδες, πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της αιμορροϊδεκτομής.