Το έντερο ως 2ος εγκέφαλος και τα μηνύματα που μας στέλνει: Εκείνο «μιλάει», εμείς όμως το «ακούμε»; Δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας για μια υγιή εντερική λειτουργία και καλή διάθεση!
Το έντερο, όπως ίσως θα έχετε ακούσει μέχρι τώρα, χαρακτηρίζεται από κάποιους επιστήμονες ως ο δεύτερος εγκέφαλός μας, και όχι τυχαία αφού πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο, που έχει τόσο περίπλοκο χημικό σύστημα, όσο και η φαιά ουσία στον εγκέφαλο!
Τον (πρώτο) εγκέφαλό μας τον ακούμε όταν μας μιλάει, αν και δεν τον λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα! Τον «δεύτερο» όμως τείνουμε να τον αγνοούμε και να τον καταφρονούμε. Και ωστόσο, και το έντερο μάς «μιλάει» αν προσπαθήσουμε να το ακούσουμε.
Μας «λέει» πότε δεν του «κάθεται» καλά κάποια τροφή, πότε δεν του «κάθεται» καλά κάποια κατάσταση… ή ακόμη και κάποιος άνθρωπος! Στην αγγλική γλώσσα, μάλιστα, είναι εντυπωσιακό πώς το «ένστικτο» ταυτίζεται με το «έντερο», με την έκφραση Gut Feeling: Ένστικτο, όπου «Gut: έντερο/ κοιλιά, και Feeling: συναίσθημα.
Πλέον όμως γνωρίζουμε και επιστημονικά ότι το νεύρο μας εκείνο που συνδέει το γαστρεντερικό σύστημα με τον εγκέφαλο και την καρδιά, είναι το λεγόμενο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο καθορίζει κατά πολύ αυτό που λέμε «ένστικτο» (!) και συναποφασίζει με τη δική του συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Το έντερο όμως, πέρα από ενστικτωδώς, μας «μιλάει» και μέσα από τη λειτουργία του. Οι κενώσεις και το είδος των κοπράνων είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλαβαίνουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έντερό μας. Οι κανονικές κενώσεις και τα κανονικά σχηματισμένα κόπρανα συνδέονται με ένα πιο ποικίλο μικροβίωμα, το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη της υγείας των εντέρων.
Σε αυτά μπορεί κάποιες φορές να παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει, ειδικά αν οφείλεται σε κάτι που φάγαμε ή που κάναμε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση του προβλήματος είναι απλή: αποφεύγουμε αυτούς τους παράγοντες (όπως μπορεί να είναι η υπερκατανάλωση φαγητού, συγκεκριμένες τροφές ή ποτά που δεν μας «κάθονται» καλά στο έντερο, άγχος) στο μέλλον.
Οπότε αυτό που θα πρέπει να εξετάσετε είναι αν η διαδικασία πέψης και τα κόπρανα είναι φυσιολογικά τις περισσότερες φορές. Ή μήπως η λειτουργία τους έχει αλλάξει τόσο ώστε πια να θεωρείται μη φυσιολογική.
Τι σημαίνει φυσιολογική πέψη και πώς πρέπει να είναι τα φυσιολογικά κόπρανα;
Η φυσιολογική πέψη πρέπει καταρχάς να σας κάνει να νιώθετε καλά! Τίποτα σε σχέση με αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, να σας κάνει να νιώθετε ντροπή, ή να σας εμποδίζει από το να κάνετε πράγματα που θέλετε στην καθημερινότητά σας.
Αναφορικά με τις φυσιολογικές κενώσεις και τα κόπρανα, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
• Χρώμα: Τα φυσιολογικά κόπρανα πρέπει να είναι μεσαίου σκούρου καφέ χρώματος και όχι γκρι. Όταν τα κόπρανα είναι καφέ, σημαίνει ότι το σώμα σας παράγει επαρκείς ποσότητες χολής κατά την πέψη. Ενώ αν είναι γκρι σημαίνει ότι το συκώτι σας είναι συμφορημένο.
• Πυκνότητα: Τα κόπρανα πρέπει να έχουν στερεή μορφή, αλλά να είναι μαλακά. Σκληρά κόπρανα, σβολιαστά ή σφαιροειδή υποδηλώνουν υποτονικό έντερο και ότι δεν γίνεται σωστή διέλευση/μετακίνηση των κοπράνων μέσα στο έντερο, με αποτέλεσμα να αποσπάται πολύ νερό από τα κόπρανα. Από την άλλη μεριά, χαλαρά ή υδαρά κόπρανα είναι συνήθως αντίδραση σε συσσώρευση από βακτήρια και τοξίνες που βλάπτουν τη βλεννογονική επένδυση του εντέρου, σε βαθμό που αδυνατεί να απορροφήσει το νερό και να φτιάξει σχηματισμένα κόπρανα.
• Συχνότητα: Αν αποβάλετε τα κόπρανα απευθείας, μια ή δύο φορές την ημέρα, χωρίς ζόρισμα και χωρίς μεγάλη επιτακτικότητα, τότε είστε σε καλή φόρμα. Μετά την κένωση θα πρέπει να νιώθετε ότι έχετε αποβάλει όλα τα κόπρανα. Δεν θα πρέπει να νιώθετε δηλαδή αίσθημα ατελούς κένωσης.
• Οσμή: Τα φυσιολογικά κόπρανα έχουν ήπια οσμή. Αν η οσμή είναι ανυπόφορα έντονη, τότε σημαίνει ότι υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων, όπως συμβαίνει όταν κανείς καταναλώνει πολύ κρέας.
Αν η εντερική λειτουργία και η πυκνότητα των κοπράνων δεν είναι όπως περιγράφεται παραπάνω, τότε το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το έντερο ή με τη διατροφή σας.