Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Δείτε ποιες είναι οι αιτίες που αρχίζουν να εντοπίζονται!

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια διαταραχή που δεν αποδίδεται άμεσα σε κάτι το σωματικό, δίνοντας την εντύπωση ότι μπορεί και να μην έχει πραγματικό αίτιο! Ότι δηλαδή μπορεί να είναι στο μυαλό κάποιου. Και ενώ ο ασθενής υφίσταται τα συμπτώματα και μια σειρά εξετάσεων, συχνά λαμβάνει την απάντηση «Δεν έχετε τίποτα» ή «Είναι απλά στρες».
Μάλιστα, το ΣΕΕ έχει κατηγοριοποιηθεί ως λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή, δεδομένου ότι δεν εντοπίζεται κάποια ορατή φλεγμονή ή ανωμαλία στον ιστό, μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων ρουτίνας.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο πάσχων από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν μπορεί να έχει όντως κάτι το σωματικό! Οι ερευνητές εντοπίζουν 5 πεδία στα οποία μπορεί να υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ σε σχέση με τους μη πάσχοντες.

Κινητικότητα
Η κινητικότητα αναφέρεται στην κίνηση του λείου μυϊκού ιστού του πεπτικού συστήματος. Αν και οι έρευνες δεν έχουν μέχρι τώρα παρουσιάσει συνεπή αποτελέσματα, υπάρχει ένδειξη ότι η ταχύτητα της κίνησης, αλλάζει τόσο στο παχύ όσο και στο λεπτό έντερο στα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ. Οι συσπάσεις σε κάποια άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ στο οποίο κυριαρχεί η διάρροια (IBS-D), είναι πιο γρήγορες από τις συνηθισμένες, ενώ οι κινήσεις του εντέρου σε κάποια άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ όπου κυριαρχεί η δυσκοιλιότητα (IBS-C), είναι πολύ αργές.

Σπλαχνική υπερευαισθησία
Η σπλαγχνική υπερευαισθησία είναι μια έντονη αίσθηση πόνου στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ νιώθουν πόνο στο παχύ έντερο σε διαφορετική ένταση απ’ ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτή τη διαταραχή.
Πιστεύεται ότι αυτή η διαφορά στην αίσθηση του πόνου οφείλεται σε μια διαδικασία κατά την οποία τα νεύρα του εντέρου υπερευαισθητοποιούνται στη διέγερση.

Σχέση Εντέρου – Εγκεφάλου
Το πεπτικό σύστημα έχει ένα είδος εγκεφάλου από μόνο του, το εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτό το δίκτυο νεύρων κατευθύνει τη διαδικασία της πέψης και είναι σε στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο.
Αυτή η αλληλεπίδραση φαίνεται πιο καθαρά κατά τη διάρκεια έντονου στρες. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από τη διαταραχή κινητικότητας και τη σπλαγχνική υπερευαισθησία, που έχουν ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα ΣΕΕ, μπορεί να βρίσκεται δυσλειτουργία στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο. Η δυσλειτουργία αυτή πιστεύεται ότι σχετίζεται με κάποια ανισορροπία στα επίπεδα συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, γι’ αυτό οι πάσχοντες από ΣΕΕ μπορεί να βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, που στοχεύουν συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές.

Φλεγμονή
Εξ ορισμού, το ΣΕΕ δεν εκδηλώνεται με εμφανή φλεγμονή. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως και ότι δεν υπάρχει κάποια φλεγμονή, σημαίνει απλά ότι δεν εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών εξετάσεων ρουτίνας. Η πιθανότητα ύπαρξης χαμηλού βαθμού χρόνιας φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο σε άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ, αρχίζει να διαφαίνεται. Η φλεγμονή αυτή πιστεύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με περιστατικά κατά τα οποία το ΣΕΕ εμφανίστηκε μετά από οξεία γαστρεντερίτιδα, διαταραχή η οποία έχει κατηγοριοποιηθεί ως ΣΕΕ μετά από λοίμωξη (IBS-PI).

Εντερικά Βακτήρια
Αν και δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο ακούγεται, η περίπλοκη φύση των εντερικών βακτηρίων γίνεται πιο εύκολα κατανοητή όταν κατηγοριοποιείται σε «καλά βακτήρια» (όπως τα προβιοτικά) και «κακά βακτήρια» (αυτά που σχετίζονται με λοίμωξη ή φλεγμονή).
Η ερεύνα για τα εντερικά βακτήρια έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάποια ευρήματα που δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στη βακτηριακή σύνθεση των ατόμων με ΣΕΕ σε σύγκριση με εκείνη των μη πασχόντων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον ρόλο των βακτηρίων που υπάρχουν στο λεπτό έντερο ως παράγοντα για την εμφάνιση ΣΕΕ, όταν δημιουργούν βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο (SIBO).