Σπαστική Κολίτιδα και Θεραπεία
Η θεραπεία για τη σπαστική κολίτιδα περιλαμβάνει διαιτητική αγωγή, καθώς και ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη. Αρχικά, ο γιατρός πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή ότι πρόκειται για μία χρόνια αλλά καλοήθη πάθηση, που έχει να κάνει, αποκλειστικά και μόνο, με τη διαταραχή της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Επίσης, να του δώσει να καταλάβει ότι η αποφυγή της σωματικής και ιδιαίτερα της ψυχικής επιβάρυνσης παρέχει σημαντική βελτίωση.
Ο ρόλος της δίαιτας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν συμπερασματικά ότι ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει εκείνες τις τροφές που τον πειράζουν. Ειδικά όσοι ασθενείς παρουσιάζουν κενώσεις με διάρροιες είναι καλό να αποφεύγουν τα λίπη και τα καρυκεύματα, όπως πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά. Από την άλλη, οι ασθενείς με δυσκοιλιότητα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, πιτυρούχα σκευάσματα κ.ά.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας περιλαμβάνει:
- Φάρμακα με δράση στην εντερική κινητικότητα, ή σπασμολυτικά
- Αντιμετώπιση του άγχους με αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή και αντικαταθλιπτικά
- Τελευταία χρησημοποιείται, με πολύ καλά αποτελέσματα, ο συνδυασμός αντιβιοτικών, που τροποποιούν τη χλωρίδα του εντέρου, με σπασμολυτικά.
Η ψυχοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης.
Συμπερασματικά, η σπαστική κολίτιδα είναι ένα λειτουργικό σύνδρομο που αφορά μεγάλο ποσοστό ενεργού πληθυσμού. Η αποτελεσματική προσέγγισή του απαιτεί κλινική εμπειρία, λεπτούς χειρισμούς, τέλεια συνεργασία του ιατρού με τον ασθενή και απεριόριστη εμπιστοσύνη του ασθενούς στον γιατρό του.