Ραγάδα πρωκτού: Τι είναι, πώς μπορούμε να την προλάβουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας

Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι ένα μικρό σκίσιμο στο δέρμα στην είσοδο του πρωκτού. Το σκίσιμο αυτό μπορεί να προκύψει από τη διέλευση σκληρών ή μεγάλων σε όγκο κοπράνων ή μετά από πολλαπλές διαρροϊκές κενώσεις.

Οι ραγάδες πρωκτού προκαλούν πόνο και αιμορραγία κατά την κένωση. Συνήθως ο πόνος διαρκεί αρκετές ώρες μετά την κένωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν σπασμούς στον πρωκτικό σφιγκτήρα και αίσθημα ατελούς κένωσης. Οι ασθενείς έχουν την αίσθηση πως δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη κένωση.

Στις χρόνιες ραγάδες πρωκτού ο καθημερινός πόνος επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου, πολύ περισσότερο σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Κατά συνέπεια επηρεάζουν και την καθημερινότητα και την ψυχολογία του ασθενούς, που μπορεί να εμφανίσει έως και ήπια κατάθλιψη εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;

  • Πόνος, ο οποίος είναι έντονος κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Πόνος, μετά από κένωση, που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες
  • Ανοιχτόχρωμο κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας μετά από κένωση
  • Ορατό τραύμα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
  • Μια μικρή μάζα ή θήλωμα στο δέρμα κοντά στη ραγάδα πρωκτού

Αυτά τα συμπτώματα στη χρόνια ραγάδα έχουν περιοδικότητα με υφέσεις και εξάρσεις.

Οι ραγάδες πρωκτού είναι πολύ συνηθισμένες στα βρέφη, αλλά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότερες ραγάδες πρωκτού αντιμετωπίζονται με απλές θεραπείες, όπως είναι η πρόσληψη αυξημένων φυτικών ινών ή τα εδρόλουτρα (πλύσιμο περιπτωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό). Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή πιο επεμβατικές θεραπείες.

 

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό;

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης για περισσότερο από πέντε ημέρες ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας, μετά από κένωση.

 

Που οφείλεται η ραγάδα πρωκτού:

Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να εμφανιστεί από παράγοντες όπως:

  • Η διέλευση μεγάλων ή σκληρών κοπράνων λόγω δυσκοιλιότητας
  • Η χρόνια διάρροια ή πολλαπλές διαρροϊκές κενώσεις
  • Η πρωκτική διείσδυση
  • Ο τοκετός

 

Λιγότερο συχνές αιτίες που προκαλούν ραγάδα πρωκτού:

  • Η νόσος του Crohn ή άλλη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Ο καρκίνος του πρωκτού
  • Ο ιός HIV
  • Η φυματίωση
  • Η σύφιλη

 

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε ραγάδα πρωκτού:

Οξεία δυσκοιλιότητα: Το ζόρισμα κατά την κένωση και η διεύλευση σκληρών κοπράνων αυξάνουν τον κίνδυνο σκισίματος του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό, ιδίως σε άτομα που παθαίνουν επεισόδια οξείας δυσκοιλιότητας, λόγω ταξιδιών, αλλαγής περιβάλλοντος, λήψης αντιβιώσεων κ.α.

Τοκετός: Οι ραγάδες πρωκτού εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες μετά τον τοκετό.

Νόσος Crohn: Αυτή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλεί χρόνια φλεγμονή του εντερικού σωλήνα, γεγονός που μπορεί να κάνει την και την περιοχή του πρωκτού πιο ευάλωτη. 

Πρωκτική διείσδυση

Ηλικία: Οι ραγάδες πρωκτού μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνές σε βρέφη και ενήλικες μέσης ηλικίας.

 

Επιπλοκές από τη ραγάδα πρωκτού

Αδυναμία επούλωσης: Μια ραγάδα πρωκτού που δεν θεραπεύεται από μόνη της εντός 8 εβδομάδων, θεωρείται χρόνια και χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.

Δημιουργία συριγγίου: Η συχνότερη και ουσιαστικότερη επιπλοκή της χρόνιας ραγάδας είναι η δημιουργία αποστήματος και συριγγίου (χαμηλού) στην περιοχή του πρωκτού, όπου αρχικά υπάρχει η ραγάδα.

Υποτροπή: Η περιοχή του δακτυλίου που έχει εμφανίσει ραγάδα στο παρελθόν, είναι πιο επιρρεπής σε μελλοντική υποτροπή.

Σκίσιμο που εκτείνεται σε περιβάλλοντες μύες: Μια ραγάδα πρωκτού μπορεί να εκτείνεται στο δακτύλιο των μυών που συγκρατούν κλειστό τον πρωκτό (πρωκτικός σφιγκτήρας), δυσκολεύοντας την επούλωσή της. Μια ανεπούλωτη ραγάδα πρωκτού μπορεί να πυροδοτήσει έναν κύκλο δυσφορίας, και να χρειαστεί αγωγή η επέμβαση για την οριστική επούλωση της ραγάδας.

 

Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση ραγάδας πρωκτού;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την εμφάνιση της ραγάδας πρωκτού, είναι ρυθμίζοντας την εντερική λειτουργία και τις κενώσεις, ώστε να αποφεύγετε διάρροιες και δυσκοιλιότητες. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μέσω σωστής διατροφής (τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες & κατανάλωση υγρών) και τακτικής άσκησης, που θα διευκολύνουν τις κενώσεις, προλαμβάνοντας το ζόρισμα του εντέρου.

 

Πώς θεραπεύεται η ραγάδα πρωκτού;

Για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, στο Proctoclinic όμως πρωτοπορούμε στη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού έχοντας εξελίξει μέθοδο με την εφαρμογή laser.  

Η τεχνική που εφαρμόζει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς βασίζεται στην αποκλειστική χρήση επουλωτικού laser και είναι απόρροια εξειδίκευσης, έρευνας και πολυετούς εμπειρίας σε πληθώρα περιστατικών. (Δείτε περισσότερα στη σχετική δημοσίευση, του ιατρικού περιοδικού  Annals of Gastroenterology της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας.)

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανώδυνη, μικρής διάρκειας (10-15 λεπτά) και με σίγουρο αποτέλεσμα, η οποία διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές.

Επιπλέον, με τη χρήση του επουλωτικού λέιζερ, μπορούμε επίσης να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και σε χρόνια έλκη του πρωκτού που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.