Διατροφή μετά από αιμορροϊδοπλαστική

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή μετά από αιμορροϊδοπλαστική με laser για τη θεραπεία των αιμορροΐδων (αιμορροϊδοπάθειας);

Μετά το χειρουργείο που αφορά στο γαστρεντερικό σύστημα, συνιστάται συνήθως ρευστή και υγρή τροφή, όμως η αιμορροϊδοπλαστική με laser, είναι μια ήπια επέμβαση, ανώδυνη και αναίμακτη που βασίζεται στην εφαρμογή ενέργειας μέσω οπτικής ίνας.

Δεν γίνεται δηλαδή  χρήση νυστεριού, δεδομένου και ότι οι  αιμορροΐδες δεν πρέπει να αφαιρούνται. Γίνεται εφαρμογή ενέργειας, η οποία συρρικνώνει τις διογκωμένες αιμορροΐδες, επαναφέροντάς τους στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Έτσι το άτομο που έχει λάβει θεραπεία με laser δεν χρειάζεται να περιοριστεί στη διατροφή του, εξαιτίας της θεραπείας. Χρειάζεται όμως να προσαρμόσει τη διατροφή του για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ζορίσματος (έντονης δυσκοιλιότητας) αμέσως μετά τη θεραπεία, αλλά και στη συνέχεια, στην άμεση και μελλοντική καθημερινότητά του, προκειμένου να μηδενίσει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των αιμορροΐδων, εξαιτίας κακής διατροφής και προβληματικών κενώσεων.

Ημέρα επέμβασης – μετά τη θεραπεία

Παρά το ότι δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που συνηθίζονται μετά από ένα συμβατικό χειρουργείο, καλό είναι τα γεύματά σας μετά τη θεραπεία των αιμορροΐδων με laser να είναι όσο γίνεται πιο υγρά και μαλακά.

Οι επιλογές, για όσους θέλουν να είναι πολύ αυστηροί, μπορεί να περιλαμβάνουν χυμούς (όπως cranberry ή μήλου), ήπια αφεψήματα (χαμομήλι), ζωμό, σούπες και τροφές σε μορφή κρέμας, όπως ο πουρές. Γενικά όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, και μπορείτε να κινηθείτε σε πιο συνηθισμένες επιλογές, όπως:

  • Οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, αλλά περιορίστε την ποσότητα σε 2 φλιτζάνια την ημέρα

  • Στραγγισμένος χυμός λαχανικών, πατάτες χωρίς τη φλούδα και μαλακά μαγειρεμένα λαχανικά

  • 100% φυσικούς χυμούς, κονσερβοποιημένα φρούτα, μαλακά πεπόνια και μπανάνες

  • Λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά

  • Μαλακό μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά και θαλασσινά

Επόμενη ημέρα μετά τη θεραπεία -δώστε βάση στις φυτικές ίνες

Την επομένη του χειρουργείου μπορείτε να ξεκινήσετε τη συνηθισμένη σας διατροφή δίνοντας, όμως, έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας μετά από ένα χειρουργείο βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου και μειώνεται η δυσκοιλιότητα, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης αιμορροϊδοπάθειας, ειδικά για τις αιμορροΐδες στις γυναίκες.

Οι γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 21 με 25 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ οι άντρες 30 με 38 γραμμάρια.

Μερικές από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών θα τις βρείτε στα εξής τρόφιμα:

  • Φρούτα: σμέουρα, φράουλες, ακτινίδια, δαμάσκηνα και πορτοκάλια

  • Λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι, καρότα

  • Σπόροι: καστανό ρύζι, quinoa, ψωμί ολικής αλέσεως και κριθάρι

  • Φασόλια, μπιζέλια και φακές: φασόλια, ρεβίθια και μπιζέλια

  • Όσπρια και λαδερά φαγητά όπως φασολάκια, μπάμιες, μπριάμ κ.λπ.

Συμβουλή: Φροντίστε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε πιθανό κοιλιακό πόνο και δυσφορία. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι παράλληλα πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών καθημερινά (φυσικούς χυμούς, τσάι, νερό).

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες – πιο αναλυτικά

Η περιεκτικότητα φυτικών ινών στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής ποικίλλει. Ορισμένα δημητριακά ολικής, οι αγκινάρες, τα σμέουρα (raspberries), τα βατόμουρα (blackberries) και τα δαμάσκηνα περιέχουν τουλάχιστον 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Τα όσπρια, μεταξύ των οποίων τα φασόλια και τα ρεβίθια, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με 4 γραμμάρια ή περισσότερα ανά μερίδα.

Το ψωμί ολικής άλεσης και τα παξιμάδια ολικής, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, το μαγειρεμένο μπρόκολο και το σπανάκι, τα καρότα, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι και οι ντομάτες είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, με 1 έως 3 γραμμάρια ανά μερίδα, και αποτελούν τρόφιμα ιδανικά για τη διατροφή ατόμων που μόλις έκαναν εγχείριση αιμορροΐδων.

Συμβουλή: Αποφύγετε για κάποιο διάστημα τα καυτερά φαγητά, το κόκκινο κρέας και τα πολλά μπαχαρικά. Ψάρι μπορείτε να τρώτε, αλλά φροντίστε να το μαγειρεύετε με όσο το δυνατόν λιγότερα μπαχαρικά (ιδανική επιλογή είναι το ψάρι στον ατμό).