έντερο ο δεύτερος εγκέφαλος

Έντερο: Ο δεύτερος «εγκέφαλός» μας και πώς επηρεάζει την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας!

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός μας, που γνωρίζει πρώτο και καλύτερο τι κατάσταση επικρατεί εντός μας. Αυτό το παρεξηγημένο όργανο, διαθέτει έναν απίστευτο αριθμό νεύρων, σε ένα δίκτυο που ονομάζουμε «εντερικό εγκέφαλο», το οποίο είναι τόσο χημικά περίπλοκο όσο και η φαιά ουσία στον εγκέφαλό μας. Γι’ αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που πλέον χαρακτηρίζουν το έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλό μας.

Ο πρώτος με τον δεύτερο εγκέφαλό μας είναι σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία. Αν δεν ήταν το έντερο να «κόβει κίνηση» μέσα μας, ο εγκέφαλος… απομονωμένος και προστατευμένος στο οστέινο κρανίο του, θα είχε «βαθιά μεσάνυχτα». Ορμόνες, ανοσοποιητικά κύτταρα και εντερικά βακτήρια, όλα «δίνουν λογαριασμό» στο έντερο.

Αυτή η σχέση όμως δεν είναι και τόσο ισότιμη. Γιατί ο εγκέφαλος σε συνθήκες στρες, αρχίζει να γίνεται εκμεταλλευτικός, ζητώντας από το έντερο ενέργεια, κι άλλη ενέργεια, κι άλλη ενέργεια. Το έντερο, καταλήγει έτσι να εξοικονομεί ενέργεια για λογαριασμό του εγκεφάλου, παράγοντας λιγότερη βλέννα και μειώνοντας την παροχή του αίματος.

Ο εγκέφαλος «καλομαθαίνει» κι αντί να διαχειριστεί αλλιώς το στρες, επιμένει να δανείζεται και να ξαναδανείζεται από το έντερο. Το έντερο αρχίζει να δυσανασχετεί και να στέλνει σήματα δυσαρέσκειας στον εγκέφαλο. Αυτά τα αρνητικά ερεθίσματα ρίχνουν την ενεργητικότητά μας, τη γενικότερη διάθεσή μας, μειώνουν την όρεξη… και οδηγούν το έντερο να αποβάλλει τροφή μέσω διάρροιας (για παράδειγμα), ώστε να έχει χώρο να αποθηκεύει ενέργεια, προκειμένου να τη διαθέτει στον εγκέφαλο.

έντερο δεύτερος εγκέφαλος

Που «κολλάνε» οι αιμορροΐδες – Ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τη θεραπεία τους
Η κακή σχέση εγκεφάλου-εντέρου, διαταράσσει την καλή ισορροπία του οργανισμού, και αυτό με τη σειρά του διαταράσσει το εντερικό μας σύστημα. Το διαταραγμένο μας εντερικό σύστημα, μάς χαλάει τη διάθεση! Και μπορεί πολλές φορές, να αισθανόμαστε «κάπως»… απλώς και μόνο λόγω «κακού αποχετευτικού συστήματος», χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε τίποτα το ψυχολογικό.

Μια από τις πιο συνηθισμένες συνέπειες του διαταραγμένου συστήματος των κενώσεων είναι η εμφάνιση αιμορροΐδων – με την κυριολεκτική έννοια, αφού οι αιμορροΐδες υπάρχουν ήδη μέσα μας, στο σημείο εκείνο που συνδέει το έντερο με τον πρωκτό, προκειμένου να μας προστατεύουν από διαρροή ή ακράτεια! Πιέζοντας όμως στην κένωση, αρχίζουν να βγαίνουν από μέσα μας προς τα έξω. Από το εσωτερικό τέλος του παχέος εντέρου δηλαδή, στο εξωτερικό του σφιγκτήρα του πρωκτού μας, και να διογκώνονται υπερβολικά.

Το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν αιμορροΐδες είναι πολύ αυξημένο, αφού εκτιμάται ότι σχεδόν 2 στους 3, εμφανίζουν ή θα εμφανίσουν κάποιο είδος αιμορροϊδοπάθειας. Κάποιες από αυτές αυτοθεραπεύονται με την αλλαγή στον τρόπο διατροφής, στο πρόγραμμα των κενώσεων, στον τρόπο υγιεινής ή και με τη χρήση αλοιφής. Η προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια όμως δεν θεραπεύεται, αντιθέτως καταλήγει να γίνεται χρόνια, προκαλώντας δυσφορία, πόνο και αιμορραγία. Οι παθολογικές αιμορροΐδες επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου, γεγονός το οποίο επιδρά αρνητικά στη συνολική σωματική και ψυχική μας υγεία.

Παλιότερα, οι ασθενείς υπέμεναν αυτή την ιδιαιτέρως ενοχλητική κατάσταση, γιατί φοβούνταν τις επιπλοκές που μπορεί να είχε τυχόν επέμβαση στην πολύ ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού. Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά, με τη θεραπεία να γίνεται μόνο με τη χρήση λέιζερ και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να αφαιρούνται οι αιμορροΐδες και χωρίς να αγγίζεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας συνοδεύεται από σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου (μείωση του πόνου και του μετεωρισμού, ρύθμιση των κενώσεων), επαναφέροντας την ισορροπία στη γενικότερη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Ο ασθενής που απαλλάσσεται από την αιμορροϊδοπάθεια νιώθει μεγάλη ανάταση και τεράστια ανακούφιση, που αλλάζει αμέσως την ποιότητα της ζωή του και ανανεώνει την καθημερινότητά του.

Αιμορροϊδοπλαστική με laser – Η πιο σύγχρονη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας
Η αιμορροϊδολαστική με laser, όπως λέγεται η επέμβαση, διαρκεί 15-20 λεπτά. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και επιτρέπει στον ασθενή να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα (μετά από δύο ώρες) και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του από την επόμενη κιόλας μέρα. Το αποτέλεσμα είναι ασφαλές, μόνιμο και χωρίς επιπλοκές.

Πρωτοποριακό στην εφαρμογή laser για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις (αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, συρίγγιο πρωκτού) και τις παθήσεις του πυελικού εδάφους (κύστη κόκκυγα), τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αναδείχτηκε το ερευνητικό και θεραπευτικό έργο του Δρ. Αλκιβιάδη Παππά, ο οποίος εξέλιξε και ανέπτυξε σύγχρονες τεχνικές που αντικατέστησαν τον παλιό επεμβατικό τρόπο (δηλαδή το νυστέρι), με το ελάχιστα επεμβατικό laser.

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς έχει προσφέρει μόνιμη θεραπεία σε πάνω από 5.000 περιστατικά παθήσεων αυτού του είδους, από το 2009, οπότε ξεκίνησε να επικεντρώνεται στη χρήση του laser στην πρωκτολογία με συνεχή παρακολούθηση σεμιναρίων και με τη χρήση μηχανημάτων laser τελευταίας γενιάς. Η επιμονή και η εξειδίκευση στο αντικείμενο, τον ώθησαν στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη νέων τεχνικών, στις οποίες εκπαιδεύει και ενημερώνει συναδέλφους μέσω Ευρωπαϊκών Σεμιναρίων Κολοπρωκτολογίας, αλλά και δημοσιεύσεων σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.