Δυσκοιλιότητα – Θεραπεία

Αν και για την δυσκοιλιότητα η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια, στις περισσότερες περιπτώσεις η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η Δίαιτα

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, 20 έως 35 γραμμάρια κάθε μέρα, βοηθά στο σχηματισμό μαλακών και μεγάλων κοπράνων. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την κατάλληλη διατροφή. Υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες τροφές είναι τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα καρότα. Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας είναι επίσης σημαντικό να περιορίσουν τα τρόφιμα που έχουν λίγες ή καθόλου ίνες, όπως τα παγωτά, το τυρί, το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να βοηθήσουν τη θεραπεία και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας είναι να πίνετε αρκετό νερό καθώς και άλλα υγρά, όπως χυμούς φρούτων και λαχανικών και σούπες. Επίσης, η καθημερινή άσκηση και η διάθεση αρκετού χρόνου για να υπάρξει μια κένωση είναι σημαντικά. Τέλος, δεν πρέπει να αγνοείτε την επιθυμία για αφόδευση.

Τα καθαρτικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ήπια δυσκοιλιότητα δεν χρειάζονται καθαρτικά. Ωστόσο, για όσους έχουν κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και εξακολουθούν να είναι δυσκοίλιοι, ο γιατρός μπορεί να συστήσει καθαρτικά, κλύσματα ή επίχυση του παχέος εντέρου για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στο να εκπαιδευτεί ξανά ένα χρόνια υποτονικό έντερο. Για τα παιδιά, μια βραχυχρόνια θεραπεία με υπακτικά σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση, προκειμένου να καθιερωθούν τακτικές συνήθειες του εντέρου, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ο γιατρός θα πρέπει να καθορίσει πότε ένας ασθενής χρειάζεται ένα καθαρτικό και ποια μορφή είναι η καλύτερη. Τα καθαρτικά που λαμβάνονται από το στόμα είναι διαθέσιμα σε μορφή υγρού, ταμπλέτας, τσίκλας, σκόνης και κόκκων. Αυτά δρουν με διάφορους τρόπους.
Αυτά που σχηματίζουν μεγάλους όγκους γενικά θεωρούνται ως τα ασφαλέστερα, αλλά μπορεί να παρεμβάλλονται με την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Αυτά τα καθαρτικά, επίσης γνωστά και ως συμπληρώματα φυτικών ινών, λαμβάνονται με νερό. Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το νερό στο έντερο και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά.

Τα διεγερτικά προκαλούν ρυθμικές μυϊκές συσπάσεις στα έντερα. Μελέτες δείχνουν ότι η φαινολοφθαλεΐνη, ένα συστατικό που βρίσκεται σε ορισμένα καθαρτικά τονωτικών, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρότεινε την απαγόρευση όλων των προϊόντων που περιέχουν φαινολοφθαλεΐνης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αντικαταστήσει ή σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τη φαινολοφθαλεΐνη με ασφαλέστερα συστατικά.

Τα ηπακτικά παρέχουν υγρασία στα κόπρανα και εμποδίζουν την αφυδάτωση. Αυτά τα καθαρτικά συνιστώνται συχνά μετά τον τοκετό ή μια χειρουργική επέμβαση

Τα λιπαντικά επιτρέπουν στα κόπρανα να κινηθούν μέσω του εντέρου πιο εύκολα. Το ορυκτέλαιο είναι το πιο κοινό λιπαντικό.

Τα αλατούχα καθαρτικά ενεργούν όπως ένα σφουγγάρι για να αντλούν νερό στο παχύ έντερο για την ευκολότερη διέλευση των κοπράνων. Τα καθαρτικά που περιλαμβάνονται σε αυτή την ομάδα είναι το γάλα της Μαγνησίας ®, το κιτρικό Μαγνησίας ® και άλλα.

Οι συναισθηματικοί παράγοντες εμπλέκονται στη διαδικασία της κένωσης, με αποτέλεσμα ορισμένα άτομα να βιώσουν «υποκειμενική δυσκοιλιότητα». Η υποκειμενική δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνο στο μυαλό του ατόμου που τη βιώνει και αποτελεί την αρχική βάση για την υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση καθαρτικών.
Οι άνθρωποι που εξαρτώνται από καθαρτικά πρέπει σιγά-σιγά να σταματήσούν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό αποκαθιστά τη φυσική ικανότητα του εντέρου να συμβάλλει στην κένωση.

Διάφορες άλλες Θεραπείες

Η θεραπεία μπορεί να απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη αιτία. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ή την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης για να διορθώσει ένα ορθοπρωκτικό πρόβλημα όπως η Πρόπτωση του Ορθού.

Τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα που προκαλείται από ορθοπρωκτική δυσλειτουργία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βιοανάδραση για να επανεκπαιδεύσουν τους μύες που απελευθερώνουν τον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου. Η βιοανάδραση περιλαμβάνει τη χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση της μυϊκής δραστηριότητας, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται σε μια οθόνη υπολογιστή, κάτι που επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση των λειτουργιών του σώματος. Ο γιατρός χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσει τον ασθενή να μάθει πώς να χρησιμοποιεί αυτούς τους μύες.

Η χειρουργική αφαίρεση του παχέος εντέρου μπορεί να είναι μια επιλογή για τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα, που προκαλούνται από την αδράνεια του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τα οφέλη από αυτήν τη χειρουργική επέμβαση πρέπει να σταθμίζονται έναντι των πιθανών επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Υδροθεραπεία παχέος εντέρου

Η υδροθεραπεία παχέος εντέρου ή επίχυση είναι ένας ασφαλής και απαλός καθαρισμός του παχέος εντέρου με ζεστό νερό, που μπορεί να βοηθήσει στο θέμα της εξάλειψης αποθηκευμένων περιττωμάτων, αερίων, βλέννας και τοξικών ουσιών από το παχύ έντερο. Το νερό εισάγεται με χαμηλή πίεση ή χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, με νερό ελεγχόμενης θερμοκρασίας και βαλβίδες που ελέγχουν τη ροή.

Μια σημαντική ένδειξη για την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επανεκπαίδευση ενός χρόνια υποτονικού εντέρου.

Σε ποιες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα είναι σοβαρή;

Μερικές φορές η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αιμορροΐδες, που προκαλούνται από την υπερβολική προσπάθεια για να υπάρξει μια αφόδευση, ή ραγάδες του πρωκτού, δηλαδή σκισίματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, που προκαλούνται όταν σκληρά κόπρανα τεντώνουν το μυ του σφιγκτήρα. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να συμβεί πρωκτική αιμορραγία, η οποία εμφανίζεται ως διακριτές κόκκινες ραβδώσεις στην επιφάνεια των κοπράνων

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει σκληρά κόπρανα, τα οποία συσσωρεύονται στο έντερο και στο ορθό, τόσο σφιχτά που η κανονική ώθηση του παχέος εντέρου δεν είναι αρκετή για να τα απομακρύνει. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται κοπρόσταση, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια κοπρόσταση μπορεί να μαλακώσει με ορυκτέλαιο που λαμβάνεται από το στόμα και με κλύσμα. Μετά το μαλάκωμα, ο γιατρός μπορεί να σπάσει και να αφαιρέσει μέρος των σκληρών κοπράνων με την προσθήκη ενός ή δύο δαχτύλων στον πρωκτό.