Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τους πολύποδες παχέος εντέρου;
Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερις εξετάσεις για να ελέγξει αν υπάρχουν πολύποδες:
- Δακτυλική Ορθική εξέταση. Ο γιατρός, φορώντας γάντια, ψηλαφίζει το ορθό, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, για να καταλάβει με την αφή αν είναι φυσιολογικός. Η εξέταση αυτή εντοπίζει πολύποδες μόνο στο ορθό. Οπότε ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μία από τις άλλες εξετάσεις που παρατίθενται παρακάτω, για τον εντοπισμό πολύποδων στα ανώτερα τμήματα του εντέρου.
- Βαριούχος Υποκλυσμός. Ο γιατρός διαχέει μέσα στο ορθό ένα υγρό που ονομάζεται βάριο, πριν από τη λήψη ακτινογραφιών του παχέος εντέρου. Το βάριο κάνει το έντερο να φαίνεται άσπρο στις εικόνες. Οι πολύποδες είναι σκουρόχρωμοι, οπότε διακρίνονται εύκολα.
- Σιγμοειδοσκόπηση . Με αυτή την εξέταση, ο γιατρός βλέπει μέσα στο παχύ έντερο, τοποθετώντας έναν λεπτό και ευλύγιστο σωλήνα στον πρωκτό. Η συσκευή ονομάζεται Σιγμοειδοσκόπιο και φέρει φως και μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα. Ο γιατρός χρησιμοποιεί το Σιγμοειδοσκόπιο για να κοιτάξει το τελευταίο τρίτο του παχέος εντέρου.
- Κολονοσκόπηση. Η εξέταση αυτή μοιάζει με τη Σιγμοειδοσκόπηση, μόνο που επιτρέπει στον γιατρό να κοιτάξει όλο το παχύ έντερο. Ο εξεταζόμενος συνήθως λαμβάνει πριν από την εξέταση χαλαρωτικά.
Τι είναι η Κολονοσκόπηση;
Η Κολονοσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να κοιτάξει μέσα σε ολόκληρο το παχύ έντερο, από το χαμηλότερο τμήμα, τον ορθό, μέχρι το χαμηλότερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται για να διαγνωστούν οι ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά του εντέρου και για να εντοπιστούν πρώιμες ενδείξεις καρκίνου στο κόλον και στον ορθό. Δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δει φλεγμονώδεις ιστούς, μη φυσιολογική ανάπτυξη, έλκη, αιμορραγία και μυϊκούς σπασμούς.
Για την υλοποίηση της διαδικασίας, ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στην αριστερή του πλευρά, έχοντας λάβει παυσίπονα και ήπια χαλαρωτικά, προκειμένου να είναι χαλαρός. Ο γιατρός εισάγει ένα μακρύ, ευλύγιστο, φωτιζόμενο σωληνάριο μέσα στον ορθό και το κατευθύνει αργά μέσα στο κόλον. Το σωληνάριο ονομάζεται Κολονοσκόπιο. Το ενδοσκόπιο μεταδίδει την εικόνα του εσωτερικού του κόλον, ώστε να μπορεί ο γιατρός να εξετάσει προσεκτικά τον χιτώνα του εντέρου. Επίσης, το ενδοσκόπιο λυγίζει, ώστε να μπορεί ο γιατρός να το κινεί στις καμπύλες του εντέρου. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει θέση, ώστε να μπορέσει ο γιατρός να κινήσει το ενδοσκόπιο όπου χρειάζεται. Το ενδοσκόπιο φυσά αέρα στο κόλον, με αποτέλεσμα να φουσκώνει το κόλον και να μπορεί ο γιατρός να έχει καλύτερη εικόνα.
Αν υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό στο κόλον, όπως πολύποδας ή ερεθισμένος ιστός, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τμήμα του με τη χρήση μικροσκοπικών οργάνων που περνάνε μέσα από το ενδοσκόπιο. Στη συνέχεια, ο ιστός-βιοψία αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση. Αν υπάρχει αιμορραγία στο κόλον, ο γιατρός μπορεί να περάσει ένα λέιζερ, θερμαινόμενο καθετήρα ή ηλεκτρικό καθετήρα, ή να χορηγήσει ενέσιμα ειδικά φάρμακα (διάλυμα αδρεναλίνης) μέσα από το ενδοσκόπιο, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία.
Η αιμορραγία και ο τραυματισμός – τρύπημα του κόλον είναι πιθανές επιπλοκές της Κολονοσκόπησης, που είναι όμως σπάνιες.
Η Κολονοσκόπηση διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά. Στον ασθενή χορηγούνται καταπραϋντικά και παυσίπονα ώστε να μην υποφέρει. Θα χρειαστεί ωστόσο να παραμείνει στο ιατρείο από 1 έως 2 ώρες, μέχρι να υποχωρήσει η δράση των παυσίπονων.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για Κολονοσκόπηση;
Σύμφωνα με το Ίδρυμα STOP στον Ορθοπρωκτικό Καρκίνο:
- Από την ηλικία των 45 ετών (παλιότερα ήταν από την ηλικία των 50 ετών) και μετά πρέπει όλοι να ξεκινούν την εξέταση της Κολονοσκόπησης και να την επαναλαμβάνουν κάθε 10 χρόνια. Η εξέταση πρέπει να γίνεται είτε κάποιος είναι εντελώς ασυμπτωματικός, δεν παρουσιάζει δηλαδή κανένα σύμπτωμα, είτε έχει ιστορικό ορθοπρωκτικής πάθησης.
- Ο ασθενής πρέπει να κάνει Κολονοσκόπηση από την ηλικία των 40 ή και νωρίτερα, αν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ή καλοήθεις ορθοπρωκτικοί πολύποδες, ορθοπρωκτικός καρκίνος, καρκίνος των ωοθηκών, καρκίνος της μήτρας, καρκίνος του μαστού, ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn.
Τι είναι η Σιγμοειδοσκόπηση;
Η εύκαμπτη Σιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση σαν την Κολονοσκόπηση, μόνο που είναι πιο σύντομη, καθώς περιορίζεται στο χαμηλό ένα τρίτο του κόλον. Η Σιγμοειδοσκόπηση δίνει στο γιατρό τη δυνατότητα να εξετάσει το σιγμοειδές κόλον. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να εντοπίσει την αιτία της διάρροιας, του κοιλιακού πόνου ή της δυσκοιλιότητας. Η Σιγμοειδοσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης για την αναζήτηση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου στο κόλον και στον ορθό. Με τη Σιγμοειδοσκόπηση, ο γιατρός μπορεί να δει αιμορραγία, φλεγμονή, ανώμαλη ανάπτυξη και έλκη.
Η Σιγμοειδοσκόπηση διαρκεί από10 έως 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εξεταζόμενος μπορεί να νιώσει πίεση και ελαφρές κράμπες στη χαμηλότερη περιοχή της κοιλιακής χώρας. Μόλις όμως αποβληθεί ο αέρας από το κόλον θα νιώσει καλύτερα.
Η ανακάλυψη πολύποδα με την ευέλικτη Σιγμοειδοσκόπηση, επιβάλλει την εξέταση ολόκληρου του κόλον με Κολονοσκόπιο, καθώς ποσοστό τουλάχιστον 30% αυτών των ασθενών θα έχουν κι άλλους πολύποδες.