Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, Θεραπεία & Διατροφή

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, Θεραπεία & Διατροφή

Οι αιμορροΐδες είναι μία φυσιολογική δομή. Γεννιόμαστε όλοι με αιμορροΐδες, αλλά με φυσιολογικά αιμορροϊδικά πλέγματα. Στο κατώτερο σημείο του εντέρου, έχουμε 2 αιμορροϊδικά πλέγματα, που είναι σακουλάκια που γεμίζουν με αίμα. Όταν είναι φυσιολογικά, δεν μας προκαλούν κανένα πρόβλημα και μάλιστα τα χρειαζόμαστε.

Πρώτον, λειτουργούν προστατευτικά στην περιοχή και, δεύτερον, λειτουργούν επάνω στην εγκράτεια, έχοντας εσωτερικά στον σφικτήρα μας αυτά τα μαξιλάρια των φλεβικών αγγείων, το έντερο μας έχει καλύτερη εγκράτεια, δηλαδή δεν έχουμε απώλεια υγρών και αερίων από το σημείο. Οι αιμορροΐδες δηλαδή είναι μια χρήσιμη δομή, γεννιόμαστε με αυτές και τις θέλουμε.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι αιμορροΐδες;

Οι δύο βασικές πτυχές της παθολογίας των αιμορροΐδων είναι η διόγκωσή τους και η πρόπτωση. Αρχικά, οι αιμορροΐδες προκαλούν εσωτερικά στον πρωκτό μας πόνο, ενόχληση, δυσφορία και κνησμό. Στη συνέχεια, προκαλούν απώλεια αίματος (αιμορραγία) στην τουαλέτα και στο επόμενο στάδιο (3ο ή 4ο) αρχίζουν και βγαίνουν έξω από το έντερό μας, δηλαδή όταν καθόμαστε στην τουαλέτα έρχονται έξω. Τότε ο ασθενής χρειάζεται μετά την τουαλέτα να τις ανατάσσει, να βοηθάει με το χέρι του, για να εισχωρήσουν.

Πολλοί άνθρωποι για πολλά χρόνια συνηθίζουν σε αυτή τη συνήθεια, να ανατάσσουν τις αιμορροΐδες τους μετά την τουαλέτα, για να μπορέσουν να έχουν μια συνέχεια στην ημέρα τους, στην καθημερινότητά τους. Είναι μία ταλαιπωρία, όμως επειδή έρχεται σταδιακά, δυστυχώς ενσωματώνεται στις συνήθειές μας και πολλοί άνθρωποι το θεωρούν φυσιολογικό. Αφού διορθώσουμε τις αιμορροΐδες και περάσει ένας μήνας και καταλάβουν πώς είναι να ζουν χωρίς αιμορροΐδες, τότε αντιλαμβάνονται πόσο προβληματικό και αρνητικό ήταν αυτό και πόσο τους επηρέαζε το γεγονός ότι είχαν αιμορροΐδες και καθημερινά έπρεπε να κάνουν μία ολόκληρη διαδικασία.

 

Υπάρχει περίπτωση να μην εμφανίζουν συμπτώματα οι αιμορροΐδες, αλλά να προκαλούν πρόβλημα στο έντερο;

Ναι, μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα, πολύ συχνά υπάρχουν ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια και ταυτόχρονα έχουν και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα συμπτώματα είναι έντονα, κάνουν θεραπείες για το έντερο και το σύνδρομο ρυθμίζεται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά παρουσιάζεται ξανά. Συνήθως, κάνουν συντηρητικές θεραπείες που μειώνουν την ένταση στο συμπτωμάτων, όπως τον πόνο και τον σπασμό, δηλαδή με χάπια και κάποια ειδική διατροφή.

Διορθώνοντας την αιμορροϊδοπάθεια, βλέπουμε ότι τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται τουλάχιστον 50% άμεσα και πολλοί ασθενείς έρχονται αρκετούς μήνες μετά και αναφέρουν ότι «εκ θαύματος» το έντερό τους ησύχασε και ότι δεν τους ενοχλεί πλέον. Εδώ έχουμε άμεση σχέση της αιμορροϊδοπάθειας με τη λειτουργία του εντέρου. Άρα, πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι μόνο μια απλή καθημερινή ενόχληση, αλλά μας αλλάζει τον τρόπο ζωής, μας αλλάζει την καθημερινότητα, τις αποφάσεις μας, άρα μας τροποποιεί τη ζωή μας.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ατόμων με αιμορροΐδες απαιτείται χειρουργείο;

Το χειρουργείο εξαρτάται από το βαθμό αιμορροϊδοπάθειας που βρίσκεται ο ασθενής. Ανάλογα με τη διόγκωση και την πρόπτωση (πόσο έξω έρχονται οι αιμορροΐδες) έχουμε και το βαθμό αιμορροϊδοπάθειας (1ο, 2ο, 3ο και 4ο βαθμό).

Είναι καλό οι ασθενείς να επισκέπτονται κάποιον έμπειρο χειρουργό-πρωκτολόγο και ειδικό στις παθήσεις εντέρου και πρωκτού, όταν έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή όταν παρουσιάσουν τις πρώτες φορές απώλεια αίματος στην τουαλέτα, όταν ξεκινάνε να νιώθουν τη διόγκωση στην περιοχή, έχουν κνησμό και απώλεια υγρών.

Όλα αυτά είναι συμπτώματα που καλό είναι να μην τα αφήνουν, αλλά να απευθύνονται οι ασθενείς στο γιατρό. Όσο πιο νωρίς έρχεται ο ασθενής στο γιατρό, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζονται. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και βελτίωσης της ζωής του ασθενούς.

 

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του γιατρού στο παρακάτω video στην εκπομπή «Ευ Ζην» στο One Channel:

 

Πόσο σημαντική είναι η χρήση της τεχνολογίας στη θεραπεία της αιμορροΐδοπάθειας;

Η χρήση των υπερήχων και η χρήση του laser είναι 2 βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πρώτη μεγάλη επανάσταση έγινε το 1994 με τη χρήση υπερήχων, καθώς αλλάξαμε την αντίληψή μας για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Για πρώτη φορά σκεφτήκαμε να θεραπεύσουμε τις αιμορροΐδες και όχι να τις αφαιρέσουμε. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν καταστρέφουμε την περιοχή, δεν αλλοιώνουμε την ανατομία της περιοχής, αλλά θεραπεύουμε την παθολογία, δηλαδή τη διόγκωση και την πρόπτωση. Αποτελεί μία πολύ σημαντική επανάσταση με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μετά το 2010, έρχεται η δεύτερη πολύ σημαντική εξέλιξη, η χρήση του laser (αιμορροϊδοπλαστική με laser). Με το laser πλέον τις αιμορροΐδες δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να τις αφαιρέσουμε, οπότε πλέον δεν έχουμε ούτε επιπλοκές, ούτε μετεγχειρητικό πόνο. Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το χειρουργείο διαρκεί μόλις 15 λεπτά και ο ασθενής έρχεται πρωί και το μεσημέρι είναι σπίτι του, απλά συρρικνώνουμε τις αιμορροΐδες, χρησιμοποιώντας τη θερμική ενέργεια του laser, κάτι που είναι εντυπωσιακό. Οι ασθενείς από την επόμενη μέρα θα είναι στη δουλειά τους και απλώς θα έχουν μία πολύ μικρή ενόχληση τις πρώτες ημέρες, για την οποία αρκεί να πάρουν ένα παυσίπονο, και δεν έχει καμία σχέση με την αφαίρεση των αιμορροΐδων.

Δεν αξίζει οι ασθενείς να υποφέρουν από την αιμορροϊδοπάθεια, γιατί αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, ανώδυνα και οριστικά. Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι να μειώσουμε τις υποτροπές και να τονιστεί ότι πλέον η αιμορροϊδοπάθεια δεν υποτροπιάζει ούτε στο 1%.

 

Αιμορροΐδες, Διατροφή & Μέτρα Πρόληψης

Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για την αιμορροϊδοπάθεια είναι η διατροφή μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας, να μειώσουμε το αλκοόλ, να μειώσουμε τα καυτερά και τους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι στοιχεία που αμέσως επιβαρύνουν την αιμορροϊδοπάθεια και προκαλούν διάταση επάνω σε αυτά τα αγγεία και σιγά-σιγά εξελίσσεται. Άρα, πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα εύκολα, χωρίς να υπάρχει δυσκοιλιότητα. Δηλαδή, το πρώτο μέτρο πρόληψης είναι η διατροφή και όχι δυσκοιλιότητα.

Δεύτερο σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι οι συνήθειες της τουαλέτας. Στην τουαλέτα μας πρέπει να καθόμαστε 5 λεπτά, όχι παραπάνω. Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε πλύσιμο με άφθονο νερό μετά την τουαλέτα κάθε φορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγιεινή της περιοχής και βοηθάει στη μη εξέλιξη της αιμορροϊδοπάθειας. Οι ασθενείς που περιποιούνται την περιοχή και πλένονται μετά την τουαλέτα, σίγουρα έχουν πολύ λιγότερα συμπτώματα από αυτούς που δεν το κάνουν.

Το στρες επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Διορθώνοντας τις αιμορροΐδες, όμως, μειώνουμε σημαντικά το στρες.