Το Στρες Επηρεάζει την Πέψη: Δείτε πώς Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε το Πρόβλημα χωρίς Φάρμακα
Το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζεται από το στρες με πολλούς τρόπους. Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το στρες για να διατηρείτε υγιή την πέψη.
Έχετε αισθανθεί ποτέ να σας «πνίγει» το στρες; Χρειάστηκε να πάρετε ποτέ κάποια απόφαση υπό τόση πίεση που σας έκανε να νιώθετε «στρίψιμο» στο έντερο; Αν ναι, τότε ξέρετε πώς μπορεί να επηρεάσει το στρες την πέψη.
Ο Γιόχαν Βόλφανγκ Γκαίτε, ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας και φιλόσοφος, πίστευε ότι το έντερο είναι η έδρα όλων των ανθρώπινων αισθημάτων. Σήμερα πιστεύεται ότι το έντερο είναι ο δεύτερός μας «εγκέφαλος». Γι’ αυτό το στρες μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος.
Τι Συμβαίνει στην Πέψη υπό Συνθήκες Στρες;
Η πέψη ελέγχεται από το εντερικό νευρικό σύστημα, ένα σύστημα που συντίθεται από εκατοντάδες εκατομμύρια νεύρα που επικοινωνούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν το στρες ενεργοποιεί την αντίδραση “flight or fight” στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η πέψη μπορεί να «κλείσει», επειδή το κεντρικό σας νευρικό σύστημα «κλείνει» την αιματική ροή, επηρεάζει τις συσπάσεις των πεπτικών μυών και μειώνει τις εκκρίσεις που χρειάζονται για την πέψη. Το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα και να σας κάνει πιο επιρρεπή στη μόλυνση.
Το στρες μπορεί να προκαλέσει σπασμό στον οισοφάγο. Μπορεί να αυξήσει το οξύ στο στομάχι σας, προκαλώντας δυσπεψία. Υπό στρες, ο «μύλος» στο στομάχι σας μπορεί να «κλείσει» και να σας κάνει να αισθάνεστε ναυτία. Το στρες μπορεί να κάνει το κόλον σας να αντιδρά με τέτοιο τρόπο που να σας προκαλεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί χρειαζόμαστε τουαλέτα πριν από κάποιον αγώνα ή από κάποιο διαγώνισμα. Το στρες, δεν προκαλεί μεν στομαχικά έλκη, κοιλιάκη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί όμως να επιδεινώσει αυτές και άλλες παθήσεις της πέψης.
Πώς να Ελέγξετε το Στρες για να Έχετε Καλή Πέψη
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζεστε το στρες και να διατηρήσετε υγιή πέψη, είναι η μέτρια άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει την ένταση και διεγείρει την απελευθέρωση εγκεφαλικών χημικών, που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες ανακουφίζουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν το στρες είναι οι εξής:
Το στρες είναι αναπόφευκτο στη ζωή. Όλοι καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγιή πέψη και να επιδεινώσει πολλές πεπτικές παθήσεις. Αν έχετε συμπτώματα από στρες που επηρεάζουν την πέψη σας, μιλήστε στον γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποιο πεπτικό πρόβλημα που να χρειάζεται αντιμετώπιση. Αν το πρόβλημα είναι η διαχείριση του στρες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει.