Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διατροφή για να «καθαρίσετε» το παχύ έντερο;
Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου είναι μία «μόδα» της εποχής μας, που στόχο έχει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας – στο πλαίσιο μίας κουλτούρας ολιστικής υγείας. Οι θιασώτες αυτής της πρακτικής υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό ανά διαστήματα να κάνουμε καθαρισμό του εντέρου ώστε να αποβάλουμε τις τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Έχουν όμως όλα αυτά επιστημονική βάση ή είναι απλώς δοξασίες;
Η μελέτη των παθήσεων και του τρόπου λειτουργίας του εντέρου έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Όμως, παρά την πρόοδο, υπάρχουν αρκετά πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη, ή χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις για την υγεία μας ελαφρά τη καρδία.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του εντέρου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
- Προετοιμασία χειρουργείου
- Προετοιμασία για κολονοσκόπηση
- Θεραπεία δυσκοιλιότητας
- Έλεγχος καρκίνου του εντέρου
Στις παραπάνω περιπτώσεις όπου ο καθαρισμός του εντέρου είναι απαραίτητος, πρέπει να γίνεται μετά από συμβουλή γιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού. Κι αυτό διότι ο τακτικός καθαρισμός του εντέρου (για παράδειγμα με κλύσμα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Καθάρισμα του εντέρου μέσω της διατροφής
Το καθάρισμα του εντέρου μπορεί να γίνει και με πιο φυσικές «συνταγές». Ένας από τους πιο εύκολους και φυσικούς τρόπους να βοηθήσουμε το έντερό μας να αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται, είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως:
- Μπρόκολο: Η AHR (Aryl Hydrocarbon Receptor) είναι μία πρωτεΐνη με σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από ρύπους, τοξίνες και διάφορα παθογόνα, που υπάρχουν στους πνεύμονες, στο δέρμα και το έντερό μας. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν ουσίες που βοηθούν την ανάπτυξη της AHR, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό από τοξίνες και παθογόνα και του εντέρου.
- Γιαούρτι: Το παραδοσιακό γιαούρτι, όπως και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση (κεφίρ, αριάνι, ξινόγαλα), περιέχουν προβιοτικά, τα οποία παίζουν εξαιρετικά ευεργετικό ρόλο στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Η τακτική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων βοηθάει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
- Μήλα: Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια υδατοδιαλυτή φυτική ίνα, η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά σάκχαρα και λίπη που φτάνουν στο έντερο. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του.
- Σύκα: Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα σύκα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ένα φυσικό καθαρτικό, με ευεργετική συμβολή στην υγεία του εντέρου.
- Προϊόντα ολικής αλέσεως: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην κίνηση του εντέρου με ομαλό τρόπο και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, αλλά και περισσότερο οδυνηρές καταστάσεις, όπως οι αιμορροΐδες.
- Καφές: Ο καφές είναι ένα ακόμη φυσικό καθαρτικό. Μία από τις βασικές λειτουργίες της καφεΐνης είναι να διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές το έντερο λειτουργεί επί της ουσίας ως ένας δεύτερος εγκέφαλος στον οργανισμό μας. Συνεπώς, ο καφές επιδρά και στη διέγερση της λειτουργίας του εντέρου μας.
- Λιναρόσπορος: Θεωρείται υπερτροφή, και είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η τακτική κατανάλωση λιναρόσπορου, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Τα οφέλη των φυτικών ινών
Ο μέσος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο προσλαμβάνει μέσω της διατροφής του 13-19 γραμμάρια φυτικών ινών. Για καλή λειτουργία του εντέρου, η ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 γραμμαρίων. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι από μας καταναλώνουμε μόλις το ήμισυ των φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας για καλή εντερική λειτουργία.
Εάν προσπαθήσουμε να διπλασιάσουμε τις φυτικές ίνες που καταναλώνουμε, κι επιπλέον τις μοιράσουμε σε αρκετά γεύματα, θα έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας.