Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ημικρανίες: Πώς συνδέονται και τι ρόλο παίζει η σεροτονίνη!

Οι Ημικρανίες και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) φαίνεται να συνυπάρχουν σε πολλούς πάσχοντες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνηγορεί προς αυτό, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη πιο ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις Ημικρανίες και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας, μάλιστα, ενδέχεται να υπάρχει ισχυρός γενετικός παράγοντας και στις δύο διαταραχές.

Η σχέση ανάμεσα στις Ημικρανίες και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Στην προαναφερόμενη έρευνα, οι πάσχοντες από ημικρανία συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ΣΕΕ, από ό,τι οι πάσχοντες μόνο από πονοκέφαλο τάσης. Από τους συμμετέχοντες που έπασχαν από ΣΕΕ, 38 έπασχαν κι από ημικρανίες, ενώ 24 εμφάνιζαν πονοκέφαλο τάσης.

Αυτή η συσχέτιση ώθησε τους ερευνητές να ελέγξουν τους διαβιβαστές και τους υποδοχείς της σεροτονίνης, και βρήκαν ότι οι υγιείς συμμετέχοντες είχαν ένα γονίδιο που διέφερε από εκείνο των συμμετεχόντων που έπασχαν από ΣΕΕ και/ή από ημικρανίες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε καθαρά την ύπαρξη βιολογικής διαφοράς ανάμεσα σε αυτούς που πάσχουν από ημικρανίες και ΣΕΕ και στους μη πάσχοντες από αυτές τις παθήσεις.

Ημικρανίες και Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και εντοπίζεται στον γαστρεντερικό σωλήνα και στο νευρικό σύστημα. Είναι ένα χημικό που δρα στα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα, επηρεάζοντας τη διάθεση, τη σεξουαλική επιθυμία, την όρεξη, τον ύπνο, τη μνήμη, τη μάθηση, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και μέρος της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι πιθανότερο να πάσχουν από διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ημικρανίας, του χρόνιου πονοκεφάλου, του χρόνιου πόνου, της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η σεροτονίνη μπορεί να κάνει τα αγγεία του κεφαλιού να συσταλούν, και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του αφόρητου πόνου της ημικρανίας.

Δεδομένου ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ανθρώπινη διάθεση, αναμενόμενα οι συναισθηματικές εξάρσεις εξαιτίας στρες, πείνας, άσκησης και κόπωσης, μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανία.

Κατά «σύμπτωση» αυτοί οι ίδιοι παράγοντες πυροδοτούν επίσης συμπτώματα ΣΕΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κοιλιακός πόνος, κράμπες, αίσθημα φουσκώματος, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορούν να τροποποιηθούν με συμπεριφορικές παρεμβάσεις, διατροφικά συμπληρώματα και συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Το Μέλλον της έρευνας για τη Σχέση ΣΕΕ και Ημικρανίας

Αυτή η σύνδεση μπορεί να σημαίνει πολλά για τους πάσχοντες από ημικρανίες και ΣΕΕ. Κι ενώ η προαναφερόμενη έρευνα συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο ΣΕΕ και την ημικρανία, νέες έρευνες είναι απαραίτητο να γίνουν προκειμένου να κατανοήσουμε πραγματικά τη γενετική σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δύο παθήσεις, και να μπορέσουμε έτσι να ξαναδούμε την αντιμετώπισή τους σε άλλη βάση.