Κύστη Κόκκυγα: Ενδοσκοπική Θεραπεία με Laser – Μέθοδος SiLaΤ

Το 2012, επιμένοντας στη διερεύνηση και την ασφαλή δοκιμή, ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς ξεκίνησε να πρωτοεφαρμόζει ενδοσκοπική θεραπεία με laser, για μια πάθηση που μέχρι τότε αντιμετωπιζόταν μόνο με χειρουργείο (εκτομή του ιστού που είχε υποστεί βλάβη), όντας επώδυνη για τον ασθενή και με πολλές πιθανότητες υποτροπής.

Σταδιακά, μπόρεσε να τελειοποιήσει τη μέθοδο (την οποία ονόμασε SiLaΤ), πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, με ποσοστό επιτυχίας που πλέον αγγίζει το 98%.

Το 1ο μέρος αυτών των αποτελεσμάτων για το διάστημα 2012-2015, καταγράφηκαν σε κλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Colorectal Disease.

Τη μέθοδο αυτή ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς είχε παρουσιάσει επίσης και στο διεθνές συνέδριο Πρωκτολογίας το 2016, καθώς και σε συναδέλφους του από τη Γερμανία που συμμετείχαν σε ειδικό workshop, το οποίο είχε διοργανωθεί στο Ιατρικό Ψυχικού.

Η νέα αυτή θεραπεία για την κύστη κόκκυγα (ενδοσκοπική θεραπεία με laser – SiLaΤ), γίνεται με εφαρμογή θερμικής ενέργειας (μέσω οπτικής ίνας) στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης κόκκυγα, χωρίς δηλαδή εκτομή! Με τον τρόπο αυτό προξενείται μία ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και ήπια φλεγμονώδη δράση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης κόκκυγα, και την οριστική θεραπεία της πάθησης.

Πλεονεκτήματα τεχνικής SiLaT:

  • Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 20 λεπτά, το πολύ.

  • Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, χωρίς χρόνο ανάρρωσης ή κόστος αποθεραπείας.

  • Η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, αλλά κι από τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.

  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.

  • Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Οι περιπτώσεις υποτροπών είναι πολύ σπάνιες, οπωσδήποτε πολύ λιγότερες απ’ ότι με την κλασική τεχνική εφαρμογής laser. Επιπλέον, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση προσφέρει οριστικό αποτέλεσμα.

  • Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.