Χειρουργικό workshop στο Ιατρικό Ψυχικού για τη νέα τεχνική θεραπείας κύστης κόκκυγα που ανέπτυξε o Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς

Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε χειρουργικό ενημερωτικό workshop από τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά, στο Ιατρικό Ψυχικού του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, με τη συνεργασία των εταιριών Biolytics και Endo Tech Hellas.

Στο πλαίσιο του πρακτικού σεμιναρίου, μια ομάδα γιατρών από τη Γερμανία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά σε μια σειρά από εγχειρίσεις, με κύρια την επέμβαση με laser για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα.

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί παγκοσμίως στη συγκεκριμένη επέμβαση, την οποία ξεκίνησε να αναπτύσσει από το 2012 –με βάση τη φιλοσοφία της τεχνικής FilaC (Fistula-tract Laser Closure: Θεραπεία Συριγγίου με Laser) – και συνέχισε να εξελίσσει μέχρι το 2016. Πλέον, η νέα αυτή τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, συνιστά τη λιγότερο παρεμβατική και την πλέον αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για την εν λόγω πάθηση.

Μέχρι πρότινος, η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα γινόταν αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση, η οποία προϋπέθετε εκτεταμένη εκτομή (κόψιμο ιστού) στην περιοχή του κόκκυγα με laser, ραδιοκύματα (RF) ή απλό νυστέρι. Το αποτέλεσμα απαιτούσε επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση, ενώ οι πιθανότητες υποτροπών κυμαίνονταν από 10%-15%.

Μέσα από συνεχή κατάρτιση και πολυετή εμπειρία, ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς άλλαξε ριζικά τα δεδομένα, αναπτύσσοντας την τεχνική SiLaT (Sinus Laser Treatment: Θεραπεία Κύστης Κόκκυγα με Laser), η εφαρμογή της οποίας στο ευρύτατο δείγμα ασθενών του κου Παππά, κατέγραψε στην πρώτη του σχετική στατιστική μελέτη, ποσοστά επιτυχίας 97%.

Η θεραπεία με τεχνική SiLaT πραγματοποιείται σε μία και μόνο συνεδρία, με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας laser, που επιτρέπει την εφαρμογή θερμικής ενέργειας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης κόκκυγα, υπό τοπική αναισθησία.

Η ενέργεια του laser προξενεί μία ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και ήπια φλεγμονώδη δράση, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης κόκκυγα, και την οριστική θεραπεία του ασθενούς.

Πλεονεκτήματα τεχνικής SiLaT:

  • Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 15 λεπτά, το πολύ.
  • Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, χωρίς χρόνο ανάρρωσης ή κόστος αποθεραπείας.
  • Η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, αλλά κι από τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.
  • Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Οι περιπτώσεις υποτροπών είναι πολύ σπάνιες, οπωσδήποτε πολύ λιγότερες απ’ ότι με την κλασική τεχνική εφαρμογής laser. Επιπλέον, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση προσφέρει οριστικό αποτέλεσμα.
  • Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.