Το έντερο ως δεύτερος εγκέφαλος: Πώς τα εντερικά βακτήρια καθορίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και που «κολλάνε» οι αιμορροΐδες;

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η τροφή χωνεύεται στο στομάχι, η πέψη της όμως συνεχίζεται και στο έντερο, όπου διοχετεύεται μέσα από τον πυλωρό. Το έντερο επεξεργάζεται την τροφή μέσα στα διαφορετικά του τμήματα, και είτε απορροφά υγρά και θρεπτικά συστατικά, είτε αποβάλει ό,τι δεν χωνεύεται, μέσα από το τελευταίο του κομμάτι, το ορθό, το οποίο εκβάλει στον πρωκτό.
Αυτή η επεξεργασία της τροφής μέσα στο έντερο γίνεται από έναν τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών, τα εντερικά βακτήρια, τα οποία κατοικούν στο εν λόγω πεπτικό όργανο κατά τρισεκατομμύρια! Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή και ποικιλόμορφη σύνθεση εντερικών μικροβίων (εντερική μικροχλωρίδα), αν και ένα βασικό σύνολο μικροοργανισμών είναι κοινό σε όλα τα άτομα.

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ: Η εντερική μικροχλωρίδα καθιερώνεται από νωρίς στη ζωή, η σύνθεσή της όμως μπορεί να μεταβληθεί στο πέρασμα των χρόνων από αλλαγές στην ηλικία, στη διατροφή, στο μέρος διαμονής, από την πρόσληψη διατροφικών συμπληρωμάτων και φαρμάκων, και από άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις. Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες που διαταράσσουν την εντερική μικροχλωρίδα είναι η λήψη αντιβιοτικών.
Όταν διαταράσσεται η φυσιολογική σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, τότε διαταράσσεται η λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα, όπως διάρροιες, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμοί, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι διαταραχές αυτές, πολλές φορές, έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι αιμορροΐδες, το φυσιολογικό πλέγμα που μονώνει το σημείο μεταξύ εντέρου και πρωκτού, προκαλώντας αιμορροϊδοπάθεια.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ: Αποτέλεσμα της παρατεταμένης μη φυσιολογικής ή κακής λειτουργίας του εντέρου είναι η εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας. Οι αιμορροΐδες δηλαδή, «χαλάνε», με αποτέλεσμα να πρήζονται και να εξέχουν, εμποδίζοντας τη διέλευση των κοπράνων. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία του εντέρου, και κατά συνέπεια και η ψυχολογική μας διάθεση, με αποτέλεσμα να χρονίζει και να επιδεινώνεται το πρόβλημα.
Προσοχή: Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό και απαραίτητο μέρος του σώματός μας, το οποίο πρέπει να θεραπεύεται και όχι να αφαιρείται!

Πώς θεραπεύονται οι αιμορροΐδες;
Όταν το πρόβλημα είναι σε αρχικό στάδιο, μπορεί να υποχωρήσει μόνο του. Αν όμως έχει εξελιχθεί και επιμένει, ο ασθενής δεν έχει κανένα λόγο να το υπομένει. Η επιδιόρθωση γίνεται ανώδυνα και με ασφάλεια με την τεχνική της αιμορροϊδοπλαστικής με laser, που δρα αποκλειστικά και μόνο στο αιμορροϊδικό πλέγμα, συρρικνώνοντας τις διογκωμένες αιμορροΐδες.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser, όπως την έχουμε αναπτύξει στο Proctoclinic, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και γίνεται με τη χρήση ήπιας μέθης. Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από την κλινική (σε δύο ώρες) και από την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά του.
Δεν υπάρχει λόγος να υπομένει κανείς το πρόβλημα, όταν μπορεί να απαλλαγεί πια με τόσο ασφαλή τρόπο. Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που αποφεύγουν τον γιατρό από ταμπού! Ο ασθενής θα πρέπει να ξεπεράσει κι αυτό το θέμα. Στην ιατρική και στην υγεία, τίποτα δεν είναι ταμπού!
Η υγεία του εντέρου είναι το άλφα και το ωμέγα για τη συνολική υγεία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το έντερο πλέον αντιμετωπίζεται ως ο δεύτερος «εγκέφαλός» μας! Γι’ αυτό μετά την επέμβαση ο ασθενής αισθάνεται απίστευτη ευεξία, και αυτό που ακούω πολύ συχνά και με μεγάλη ευχαρίστηση από τους περισσότερους ασθενείς μου, είναι «Γιατρέ μου, ξαναγεννήθηκα».