Τι είναι το εδρόλουτρο και πώς μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο γύρω από την πρωκτική ή τη γεννητική περιοχή

Η «έδρα» ως όρος έχει πολλές σημασίες, μία από τις οποίες αφορά και την περιοχή του πρωκτού: έδρα: ο πρωκτός. Και το «λουτρό» προϋποθέτει το βύθισμα του σώματος σε κάποιο υλικό (άμμο, λάσπη, ιαματικό νερό), για θεραπευτικούς σκοπούς. Εν προκειμένω, βύθισμα σε σκέτο νερό, μέχρι τη μέση του σώματος ή μέχρι τους γοφούς.

Έτσι το «εδρόλουτρο» σημαίνει το βύθισμα της περιοχής του πρωκτού σε νερό, σε τέτοια στάση, όπως όταν καθόμαστε. Γι’ αυτό στα αγγλικά ο όρος αναφέρεται ως «sitz bath», από το γερμανικό ρήμα «sitzen», το οποίο σημαίνει «κάθομαι».

Άρα το «εδρόλουτρο» αναφέρεται στο λουτρό του πρωκτού, που γίνεται για θεραπευτικούς λόγους.

Για ποιες παθήσεις συνιστάται το εδρόλουτρο;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εδρόλουτρο αν έχετε:

  • αιμορροΐδες

  • ραγάδα πρωκτού

  • αν έχετε κάνει επέμβαση στον πρωκτό

  • αν έχετε κάνει περινεοτομή

  • κράμπες στη μήτρα

  • αν υποφέρετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

  • αν υποφέρετε από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, του προστάτη ή του κόλπου

Τα εδρόλουτρα, εκτός του ότι διατηρούν καθαρή την περιοχή, αυξάνουν τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή, γεγονός το οποίο έχει ανακουφιστική και θεραπευτική δράση. Η πάθηση καθεαυτή δεν θεραπεύεται, αλλά η πάσχουσα περιοχή ανακουφίζεται από τον ερεθισμό.

Ένας παιδίατρος, επίσης μπορεί να συστήσει εδρόλουτρο για ένα παιδάκι που έχει άβολες κενώσεις, δερματική αντίδραση, ή τραυματισμό στη γεννητική περιοχή.

Πώς γίνεται το εδρόλουτρο;

Εδρόλουτρο κάνουμε καθήμενοι σε ήπια ζεστό νερό (μέχρι το σημείο που να καλύπτεται η πάσχουσα περιοχή) για να ανακουφιστούμε από τον πόνο γύρω από την περιοχή του πρωκτού ή τη γεννητική περιοχή.

Γεμίζετε τη μπανιέρα σας μερικούς πόντους ήπια ζεστό, σκέτο νερό (χωρίς αφρόλουτρα ή σαπούνι), όσο να καλύπτεται η πάσχουσα περιοχή, και κάθεστε (μουλιάζετε δηλαδή) μέσα σε αυτό για 10-15 λεπτά τη φορά. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές την ημέρα (ή και για παραπάνω, ανάλογα τι θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας, σύμφωνα με την πάθησή σας).

Εκτός από τη μπανιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές πλαστικές μπανιέρες ή λεκάνες που τοποθετούνται πάνω σε κάθισμα τουαλέτας, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα ιατρικών ειδών, είτε από φαρμακεία.

Μετά από κάθε εδρόλουτρο στεγνώνετε απαλά την περιοχή με μαλακή πετσέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών, ρυθμίζοντας το στον κρύο αέρα ή στο πολύ χαμηλό ζεστό.