Θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser

Πρωτοπορία στη θεραπεία κύστης κόκκυγα σε παγκόσμιο επίπεδο

Επτά χρόνια εμπειρίας στην ενδοσκοπική εξάχνωση με λέιζερ της κύστης κόκκυγα (τεχνική SiLaC) – Αντιμετώπιση 1000 περιστατικών και δημοσίευση επίσημων αποτελεσμάτων από τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser, που πρωτοανέπτυξε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012 και εφαρμόζει τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, έχει πλέον διαδοθεί ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κολοπρωκτολογίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, την κατατάσσουν στις θεραπείες 1ης επιλογής.

Η θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser, όχι μόνο έχει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις κύστες, ανεξαρτήτως μεγέθους και κατάστασης. Γι’ αυτό καθίσταται πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων (χωρίς καμία εξαίρεση) κύστεων του κόκκυγα.

ενδοσκοπική εξάχνωση με λέιζερ της κύστης κόκκυγα

Τι να περιμένετε από τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser;

Από το 2012 μέχρι το 2019, ο Δρ. Αλκιβιάδης έχει αντιμετωπίσει πάνω από 1000 περιστατικά κύστης κόκκυγα. Η ποσότητα και η ποικιλομορφία αυτών των περιστατικών, τον βοήθησε να εξελίξει ακόμη περισσότερο τη μέθοδο θεραπείας της κύστης κόκκυγας με Laser (την οποία έχει ονομάσει SiLaC), αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό επιτυχίας (<98%).

Τη μέθοδο αυτή ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς είχε παρουσιάσει επίσης και στο διεθνές συνέδριο Πρωκτολογίας το 2016, καθώς και σε συναδέλφους του από τη Γερμανία που συμμετείχαν σε ειδικό workshop, το οποίο είχε διοργανωθεί στο Ιατρικό Ψυχικού το 2018. Ενώ τα πρώτα αποτελέσματά της, έχει δημοσιεύσει στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Colorectal Disease.

Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία για την κύστη κόκκυγα (ενδοσκοπική θεραπεία με laser – SiLaΤ), γίνεται με εφαρμογή θερμικής ενέργειας (μέσω οπτικής ίνας) στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης κόκκυγα- χωρίς εκτομή, δηλαδή!

Η θερμική ενέργεια προκαλεί ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και ήπια φλεγμονώδη δράση, που γίνεται στοχευμένα (με συγκεκριμένο είδος οπτικής ίνας, με συγκεκριμένο μήκος κύματος laser και με διάχυση της ενέργειας σε ορισμένη εμβέλεια) στην πάσχουσα περιοχή εντός του τοιχώματος της κύστης, αφήνοντας άθικτους τους φυσιολογικούς ιστούς πέριξ της κύστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλειση της κύστης κόκκυγα, και την οριστική θεραπεία της πάθησης.

Σημείωση: Αυτό που μας εξασφαλίζει η ενέργεια του laser (στοχευμένη δράση μόνον εντός της πάσχουσας περιοχής), δεν το εξασφαλίζουν άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι η διαθερμία και οι ραδιοσυχνότητες, οι οποίες μπορεί να διαχυθούν και έξω από την πάσχουσα περιοχή της κύστης, βλάπτοντας περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Γι’ αυτό η θεραπεία με laser για την κύστη κόκκυγα δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες θεραπείες (όπως είναι η EPSIT), που επίσης χρησιμοποιούν ενέργεια. Γιατί πρόκειται για άλλο είδος ενέργειας, το οποίο δεν έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το laser.  

Πλεονεκτήματα τεχνικής SiLaT:

Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 20 λεπτά, το πολύ.

Δεν υπάρχουν καθόλου επιπλοκές ενώ το ποσοστό των υποτροπών περιορίζεται στο 2,6%.

Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, με χρόνο επούλωσης 34 ημερών, και χωρίς κόστος αποθεραπείας.

Η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, αλλά κι από τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.

Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι περιπτώσεις υποτροπών είναι πολύ σπάνιες, οπωσδήποτε πολύ λιγότερες απ’ ότι με την κλασική τεχνική εφαρμογής laser. Επιπλέον, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση προσφέρει οριστικό αποτέλεσμα.

Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.

Συμπέρασμα: Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser, βάσει των αποτελεσμάτων θεραπείας που έχει εφαρμόσει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς σε 1000 περιστατικά κύστης κόκκυγα, είναι η πλέον ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση όλων των μορφών κύστεων του κόκκυγα, σε βαθμό να αγγίζει την ιδανική θεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις κύστης κόκκυγα μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία με laser;

Η θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις κύστης κόκκυγα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οπότε, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να λάβετε τη συγκεκριμένη θεραπεία και όχι κάποια που παρουσιάζεται ως παραπλήσια, με τη δικαιολογία ότι ενδείκνυται καλύτερα για συγκεκριμένες κύστες.

Γνωρίστε τον χειρουργό: Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τελευταίας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς επιπλοκές. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.