Καλοκαιρινές διακοπές: Οι λόγοι που μπορεί να εμφανίσουμε αιμορροΐδες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Το καλοκαίρι είναι αγαπημένη εποχή για όλους, μικρούς και μεγάλους. Η εποχή της ξεκούρασης και των διακοπών. Όμως η πολλή ζέστη σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος και τις υπερβολές που μπορεί να γίνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να γίνουν αιτίες εμφάνισης αιμορροΐδων.

Η αφυδάτωση, το πολύ φαγητό (ειδικά σε κόκκινο κρέας), ακόμη και το πολύ σεξ (ναι, κι όμως!), μπορεί να συμβάλουν στην πρόκληση αιμορροΐδων.

Σημείωση: Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό αγγειακό πλέγμα (φλέβες και αρτηρίες) που έχουμε μέσα και γύρω από τον πρωκτού, οι οποίες βοηθάνε στη σύγκλειση του πρωκτού και στη στεγανότητα του εντέρου. Όταν λέμε «Έχω αιμορροΐδες», εννοούμε αιμορροϊδοπάθεια. Δηλαδή έχω αιμορροΐδες που έχουν πρηστεί και μου δημιουργούν δυσάρεστα συμπτώματα.

Πώς οι καλοκαιρινές συνθήκες και οι συνήθειες των διακοπών μπορεί να προκαλέσουν αιμορροΐδες;

Οι εξωτερικές συνθήκες, τα πολύωρα ταξίδια και η διατροφή επηρεάζουν άμεσα την κινητικότητα του εντέρου. Το καλοκαίρι, αντί για παραπάνω φαγητό, το έντερο – και το σώμα μας γενικά- χρειάζεται παραπάνω υγρά για να διατηρείται ενυδατωμένο.

Υπερφορτώνοντας το σώμα μας με θερμίδες, όπως μπορεί να συμβαίνει ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, και δη με παραπάνω τροφές όπως το κόκκινο κρέας (που λόγω περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και σίδηρο προκαλεί δυσκοιλιότητα), και παραπάνω ποτό, η λειτουργία του εντέρου επιβαρύνεται και οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό καταλήγουν να υφίστανται πολλή πίεση από το ζόρισμα εξαιτίας της δυσκοιλιότητας που μας προκαλείται.

Οτιδήποτε μας ζορίζει, όπως το σήκωμα βάρους ή η πολλή γυμναστική, προκαλεί πίεση στις φλέβες που είναι μέσα και γύρω από τον πρωκτό (τις αιμορροΐδες δηλαδή). Έτσι και το σεξ, μπορεί εφόσον γίνεται με ασυνήθιστη συχνότητα -όπως επίσης μπορεί να συμβαίνει στις διακοπές- να δημιουργήσει συνθήκες πρόκλησης θρομβώσεων στο αιμορροϊδικό πλέγμα.

Γι’ αυτό δεν είναι ασύνηθες ακόμη και λίγες ημέρες διακοπών υπερβολικού ξεφαντώματος σε φαγητό, ποτό και σεξ, εκτός από πρόσκαιρη διασκέδαση, να φέρουν και… πρόσκαιρες αιμορροΐδες!

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις διακοπές μας, μπορεί όμως να έχει και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία μας, αφού η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να γίνει μόνιμη, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά;

1. Να μην το παρακάνετε με το φαγητό ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να ασκούν παραπάνω πίεση στις αιμορροΐδες (τις φλέβες μέσα και γύρω από τον πρωκτό)

2. Να καταναλώνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα και 8 ποτήρια νερό

3. Να ακολουθείτε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης

4. Να παραμένετε όσο πιο κοντά μπορείτε στις καλές συνήθειες της καθημερινότητα σας

Τι μπορείτε να κάνετε αν εμφανίσατε αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών;

Αν εμφανίσατε αιμορροΐδες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τότε θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε άμεσα τη διατροφή σας και τις δραστηριότητές σας για να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου. Χαλάρωση, ενυδάτωση του οργανισμού και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, για να γίνεται η διέλευση των κοπράνων ανεμπόδιστα.

Σημείωση: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζουμε «δυσκοιλιότητα αργής διέλευσης». Η κίνηση στο έντερό τους είναι πιο αργή από το φυσιολογικό. Σε μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους, οι φυτικές ίνες που προσλαμβάνουν έχουν την τάση να επικάθονται στο έντερο και να κάνουν τη δυσκοιλιότητα χειρότερη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Επίσης, να ακούτε το σώμα σας και να αποφεύγετε τροφές που διαπιστώνετε να ερεθίζουν το εντερικό σας σύστημα. Για κάποιους, η λακτόζη προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες. Για άλλους, είναι η γλουτένη ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Εάν δείτε ότι κάτι σας πειράζει, βγάλτε το από τη διατροφή σας.

Επικουρικά, μαζί με όλα αυτά, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε για λίγες ημέρες (έως μια εβδομάδα) κρέμες για αιμορροΐδες.

Με αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας οι πρησμένες αιμορροΐδες (που δεν έχουν γίνει χρόνιες) υποχωρούν από μόνες τους και επανέρχονται σε λίγο χρονικό διάστημα (δύο έως τρεις εβδομάδες) στη φυσιολογική τους μορφή.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν υποφέρετε από χρόνιες αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια).