Επτά συμβουλές για σωστή διατροφή και καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι μπορεί να γλιτώνουμε από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα, όμως η ζέστη του καλοκαιριού εκτός από ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση μπορεί να φέρει και διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αφυδάτωση, στοματικές διαταραχές και θερμοπληξία. Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αυξημένη θερμοκρασία του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας πιο ελαφρύ και ενυδατωμένο.

Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Καταναλώνετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Στις μέρες μας μπορεί να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, επιλέγοντας όμως να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής απολαμβάνετε περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από αυτά. Κάποια από αυτά είναι το αγγούρι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα κολυκυθάκια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

2. Διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο

Η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική καθώς βοηθάει στην επανενυδάτωση του σώματος και στην καλύτερη λειτουργία του. Φροντίστε να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, αποφεύγοντας το πολύ παγωμένο νερό.

3. Μειώστε το μέγεθος των γευμάτων σας

Με τη ζέστη, το στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει την τροφή, γι’ αυτό είναι καλύτερο να έχετε πιο ελαφριά γεύματα, ειδικά το βράδυ.

4. Καταναλώνετε περισσότερες ενυδατικές τροφές

Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως είναι η ντομάτα, το ραπανάκι, η χρωματιστή πιπεριά, το κουνουπίδι και το σπανάκι και φυσικά το αγγούρι και το καρπούζι, που αναφέρουμε παραπάνω, προσφέρουν μεγαλύτερη ενυδάτωση στον οργανισμό μας.

5. Προτιμάτε τους φούσκους χυμούς από τα παγωμένα αναψυκτικά

Το καλοκαίρι νιώθουμε έντονη δίψα που μας στρέφει προς τα παγωμένα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ροφήματα, όμως είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να προτιμάμε φρέσκους χυμούς.

6. Προτιμήστε τα πιο ελαφριά σνακ

Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα τηγανητά σνακ που ίσως ετοιμάζατε το χειμώνα και να προτιμήσετε για το καλοκαίρι, πιο ελαφριά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα.

7. Μεριμνήστε για την υγιεινή των τροφίμων

Το καλοκαίρι τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα, οπότε θα πρέπει στο σπίτι να κάνετε καλή και έγκαιρη συντήρηση και εκτός σπιτιού να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, όπως και ποτά, νερό και παγάκια αμφιβόλου προέλευσης.

Για πρόληψη από θερμοπληξία, βρείτε οδηγίες εδώ.