Εξωτερικές & εσωτερικές αιμορροΐδες και τα συμπτώματα αυτών

Tι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μάζες με αγγεία (φλέβες και αρτηρίες) στο χαμηλότερο μέρος του ορθού και του πρωκτού. Αρκετές φορές οι φλέβες αυτές πρήζονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος από το αίμα που συμφορίζεται εντός τους. Κάποιες φορές, τα τοιχώματα αυτών των φλεβών λεπταίνουν τόσο πολύ από το τέντωμα, με αποτέλεσμα οι φλέβες να προεξέχουν και να ερεθίζονται, ειδικά κατά την κένωση.
Οι αιμορροΐδες από μόνες τους, είναι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο μέρος του σώματός μας. Όταν όμως πρήζονται, τότε λέγοντας «έπαθα αιμορροΐδες», εννοούμε: αιμορροϊδοπάθεια.

Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας από το ορθό. Η παθογένειά τους μπορεί να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία (εκτός λίγων περιπτώσεων, κατά τις οποίες η απώλεια αίματος είναι μεγάλη και συνοδεύεται με μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη), όμως υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε πρώιμο στάδιο, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να υποχωρήσει και μόνη της, είτε με την εφαρμογή ειδικής αλοιφής. Αν όμως η αιμορροϊδοπάθεια έχει γίνει χρόνια, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επέμβαση.

Προσοχή όμως: Επέμβαση, όχι για την αφαίρεση των αιμορροΐδων, αλλά για την επαναφορά τους στην αρχική τους φυσιολογική κατάσταση.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται εντός του πρωκτικού σωλήνα (3 έως 4 εκατοστά από την είσοδο του πρωκτού), με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τις ψηλαφήσετε ή να τις δείτε. Συνήθως, δεν προκαλούν πόνο, γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν λίγες νευρικές απολήξεις. Τα συμπτώματα των εσωτερικών αιμορροΐδων, περιλαμβάνουν:

• Αίμα στα κόπρανα, στο χαρτί υγείας, μετά το σκούπισμα, ή στη λεκάνη. Σε αρκετές περιπτώσεις η απώλεια αίματος είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να επιφέρει πτώση του αιματοκρίτη σε επίπεδα επικίνδυνα για τη ίδια τη ζωή του ασθενούς (Ht 20% ).
• Πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων κατά την κένωση που προκαλεί έντονη δυσφορία ή και πόνο. Το χρώμα των αιμορροΐδων που έχουν υποστεί πρόπτωση είναι πιο ροζ, σε σχέση με τη γύρω περιοχή. Συνήθως αυτές οι αιμορροΐδες επανέρχονται στην αρχική τους θέση από μόνες τους, είτε με ανάταξη από τον πάσχοντα.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται μέσα από το δέρμα που υπάρχει γύρω από τον πρωκτό, όπου υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις. Η βασική παθολογία των εξωτερικών αιμορροΐδων είναι η δημιουργία θρόμβων εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Πόνο
• Αιμορραγία
Κνησμό
• Πρήξιμο

Ένας θρόμβος είναι μια επώδυνη διόγκωση στο σημείο, σκληρή κατά την ψηλάφηση, σε χρώμα σκούρο μπλε. Η θρόμβωση εμφανίζεται ξαφνικά (εντός λίγων λεπτών) και μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο, κνησμό και αιμορραγία. Όταν ο θρόμβος διαλύεται (απορροφάται από τον οργανισμό μας εντός 3-4 εβδομάδων), αλλά στο σημείο μπορεί να απομείνει λίγο περίσσευμα δέρματος. Έτσι δημιουργούνται συνήθως τα δερματικά ράκη τα οποία, συνήθως δεν χρήζουν αντιμετώπισης.

Από τι προκαλούνται οι αιμορροΐδες;

Η συσσωρευμένη πίεση στο ορθό μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος, διογκώνοντας έτσι τις φλέβες στο σημείο εκείνο. Αυτό, μπορεί να συμβεί από μια σειρά από αιτίες, όπως είναι:

• Το ζόρισμα κατά την κένωση του εντέρου
• Το ζόρισμα από κάποια δραστηριότητα, όπως είναι το σήκωμα βάρους
• Το παραπάνω βάρος, ειδικά όταν υπάρχει παχυσαρκία
• Η εγκυμοσύνη, από το μεγάλωμα της μήτρας που πιέζει τις φλέβες στο σημείο
• Το πρωκτικό σεξ

Κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων, διατρέχουν επίσης:

• όσοι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς φυτικές ίνες από τη διατροφή τους
• όσοι στέκονται όρθιοι ή κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα
• όσοι έχουν παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• όσοι έχουν κληρονομικότητα, δηλαδή εμφάνιση αιμοροροϊδοπάθειας σε άλλα μέλη της οικογενείας τους (γονείς κυρίως)

Το στρες και τα αντιβιοτικά επίσης μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, και άρα τη λειτουργία του εντέρου, προκαλώντας συμπτώματα, όπως διάρροιες, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμούς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα οποία πλήττουν τις αιμορροΐδες, επιφέροντας αιμορροϊδοπάθεια.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αιμορροΐδες, ανεξαρτήτως βαθμού και μορφολογίας (είτε είναι εξωτερικές, είτε εσωτερικές);

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ (LHP), όπως ονομάζεται, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων που έχει να επιδείξει η ιατρική τεχνολογία και η επιστημονική εξειδίκευση επί του αντικειμένου. Είναι η μοναδική τεχνική που είναι πραγματικά αναίμακτη, ανώδυνη και αποτελεσματική (οριστικό αποτέλεσμα άνω του 98%) χωρίς να έχει επιπλοκές, δεδομένου ότι θεραπεύει το παθολογικό αιμορροϊδικό πλέγμα συνολικά, χωρίς να ακουμπά τον σφιγκτήρα.

Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος, Διευθυντής Χειρουργικού Πρωκτολογικού Τμήματος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Ψυχικού, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τελευταίας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς επιπλοκές. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.