Αιμορροΐδες: 6 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικές. Και όταν τις έχει κανείς, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να του επιδεινωθούν. Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε αν έχετε αιμορροϊδοπάθεια:

1. Αποφύγετε τη λήψη υπερβολικών καθαρτικών

Η λήψη καθαρτικού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αλλά, όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, η υπερβολική λήψη του δεν είναι καλή ιδέα. Η συχνή λήψη καθαρτικών μπορεί να τραυματίσει την πρωκτική περιοχή και να προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Συμβουλή: Το είδος του καθαρτικού που χρησιμοποιείτε παίζει ρόλο: αποφύγετε όσα δεν έχουν βάση τις φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

2. Μην αναβάλλετε τις κενώσεις

Όταν σας έρθει η ανάγκη για κένωση θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα κατευθείαν. Όσο καθυστερεί η κένωση, τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά και ξηρά.

3. Μην χαζολογάτε στην τουαλέτα

Η χρήση της τουαλέτας έχει γίνει για κάποιους ώρα χαζολογήματος στο κινητό ή σε κάποιο περιοδικό. Όμως στην τουαλέτα δεν πρέπει να πηγαίνουμε για να περνάμε την ώρα μας, αλλά για να κάνουμε την ανάγκη μας και να φεύγουμε. Αν περνάμε παραπάνω ώρα απ’ όση χρειάζεται, ζορίζουμε το έντερο και ασκούμε υπερβολική πίεση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό.

4. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά επηρεάζουν έμμεσα τις αιμορροΐδες ερεθίζοντας το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν είναι ευαίσθητο. Οπότε καλό είναι να τα αποφεύγετε όταν έχετε αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια), για να μην επηρεάσετε τη λειτουργία του εντέρου.

5. Αποφύγετε την πρόσληψη σιδήρου (εκτός κι αν έχετε λάβει σαφείς ιατρικές οδηγίες)

Ένα συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το λάβετε, βάσει ιατρικών οδηγιών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συνδυασμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

6. Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Η άρση βαρών ή βαριών αντικειμένων αυξάνει την πίεση στα εσωτερικά όργανα, όπως και την πίεση στις φλέβες του ορθού. Αν πρέπει οπωσδήποτε να σηκώσετε βάρη, φροντίστε τοποθετείτε σωστά το σώμα σας και να χρησιμοποιείτε τεχνικές αναπνοής για να αποφύγετε την επιδείνωση των αιμορροΐδων.

Σε κάθε περίπτωση η αιμορροϊδοπάθεια είναι άμεσα θεραπεύσιμη και δεν χρειάζεται να γίνει μια κατάσταση την οποία πρέπει να συνηθίσετε. Αν είναι ήπια και προσωρινή, η θεραπεία γίνεται συντηρητικά. Αν είναι χρόνια και οξυμένη, η θεραπεία γίνεται ανώδυνα με laser με άμεση αποκατάσταση των παραμορφωμένων αιμορροΐδων, και ποτέ με αφαίρεση αυτών.

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τελευταίας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς επιπλοκές. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.